Novi Nook - za prave ljubitelje čitanja

Izvor: B92, 25.Maj.2011, 16:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi Nook - za prave ljubitelje čitanja

Izdavačka kuća Barnes & Noble najavila je novu verziju svog elektronskog čitača Nook.

Nova verzija, nazvana The Simple Touch Reader, ima crno-beli ekran osetljiv na dodir, E Ink koji prija očima i, sve u svemu, mnogo je klasičniji e-čitač od svog eksperimentalnog brata Nook Colora. Simple Touch Reader je, pri tom, osmišljen da upotpuni Nook Color a ne da ga u potpunosti zameni.

Iz kompanije Barnes & Noble kažu da su namerno pojednostavili stvari kako >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << bi privukli fanove elektronskih knjiga koji tragaju za „jednostavnim iskustvom čitanja". Operativni sistem je Android 2.1 ali, za razliku od Nook Colora, novi Nook neće imati pristup svim Android aplikacijama.

Dimenzija 5x6,5x0.47 inča (12,7x16,5x1,2 cm), težak 212 grama, ovaj uređaj je nešto četvrtastiji od svojih prethodnika i drugih e-čitača na tržištu; ima 2GB ugrađene memorije koju je moguće uvećati kroz MicroUSB slot.

Podržava ePub i PDF fajlove kao i JPEG, GIF, PNG i BMP.

Na prvi pogled čitač je veoma sličan HP TouchPad tabletu, dok ga ne okrenete i ne vidite pozadinu dizajniranu da prianja u vašim rukama tokom maratonskih čitačkih seansi.

Prednja strana nema vidljive tipke, ali n u nook logu je zapravo skrivena tipka, a tipke za listanje stranica su ugrađene sa strane (naravno, knjige možete listati i prelaskom prsta po ekranu).

„Vrlo je jednostavan za korišćenje a divni kompaktni dizajn ga čini najboljim portabl e-čitačem u svojoj klasi", kazao je Vilijam Linč, izvršni direktor u Barnes & Noble. „Dodajte tome i jedinstveni život baterije od mesec do dva dana, najsavršeniji displej poput papira koji trenutno postoji na tržištu i wireless pristup najvećoj digitalnoj biblioteci na svetu".

Noi uređaj je već je moguće naručiti, isporuka u SAD kreće od 10. juna a cena mu je 139 dolara.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.