Nova verzija B92 Android aplikacije

Izvor: B92, 23.Okt.2013, 09:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nova verzija B92 Android aplikacije

Vreme je za update, novina je toliko da je sve jedva stalo na Google Play.

Prostor koji je Google ostavio za opis novosti pri updateu aplikacije ovoga puta bio je tesan za sve što smo spremili u verziji 2.6. Bavili smo se aplikacijom od kozmetike do suštine, evo šta smo smislili.

Horizontalna orijentacija

U ovom izdanju proširujemo podršku za horizontalnu orijentaciju sa čitanja članaka na celu aplikaciju. Gde god da ste aplikacija će se prilagoditi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << položaju uređaja i nastaviti tamo gde ste stali.

Ovo će naročito biti od koristi na uređajima kojima je ovakva orijentacija podrazumevana, odnosno koji se prirodno koriste u horizontalnom položaju. Nadamo se da će vam nova mogućnost značiti ukoliko imate takvu spravu.

Widgeti

Malo je verovatno da vam widgeti kao pojava i jedna od mogućnosti koja Android izdvaja od ostalih nisu poznati. Na početne ekrane sada možete staviti i B92 widgete.

Iako se sa problemom fragmentacije platforme srećemo gotovo stalno, ovo je verovatno slučaj u kom smo morali da napravimo najviše kompromisa kako bismo obezbedili optimalan nivo kvaliteta na svim uređajima i svim verzijama Androida koje podržavamo.

Put od svega onoga što se sa widgetima može uraditi do ovoga što isporučujemo u novoj verziji bio je dug, a stvari su takve kakve su sa razlogom.

Vođeni idejom da omogućimo što bolji izbor, ali da ne zakomplikujemo stvari, odlučili smo da se zadržimo na ukupno četiri widgeta - liste vesti i tri veličine i "tiker" widget. Tiker je jedini pokretni, radi se o widgetu sa jednom pozicijom na kojoj se smenjuje više vesti.

Druga stvar koju smatramo bitnom je prilagodljivost, pa se pri dodavanju svakog od ponuđenih widgeta može odabrati sekcija iz koje će se sadržaj prikazivati, a u slučaju tikera koliko će se vesti smenjivati.

Sve to kao rezultat daje mogućnost da postavite widgete u četiri različite veličine, da ih kombinujete, kao u ovom smislu tako i prema tome koje sekcije vas zanimaju. Možete postaviti veće widgete za sekcije koje vas više interesuju, a tiker možete podesiti tako da funkcioniše kao lista sa jednom vešću tako što ćete broj vesti koje se menjaju postaviti na jedan.

Kombinacija je dakle više nego dovoljno, na vama je da ih probate i javite nam šta vam se ne dopada kako bismo to i popravili.

Otvaranje članaka koji se pojavljuju u widgetima nekako podrazumevamo, no nije zgoreg napomenuti da svaki članak koji vidite možete i otvoriti direktno u aplikaciji.

Dobro je imati u vidu da će widgeti funkcionisati kako valja jedino ako je aplikacija smeštena na samom uređaju, a ne na SD kartici ili internoj memoriji.

Teme

Jedna od često traženih mogućnosti bila je noćni mod. Stigao je, doduše zovemo ga nešto drugačije.

U novoj verziji uvodimo podršku za teme, za sada ih ima dve: tamna i svetla. Potrudili smo se da tamnu temu što bolje uklopimo u identitet aplikacije i ne izgubimo na prepoznatljivosti i osećaju koji smo već izgradili. Poziv za sugestije kao i uvek je otvoren, voleli bismo da čujemo šta mislite o tamnoj temi i kako biste je poboljšali.

Velika je šteta što nam raznolikost i slaba standardizacija hardvera nisu dozvolili da realizujemo automatski mod u kom smo hteli da koristimo senzor za svetlost i automatski uključimo tamnu temu kada je to potrebno. Koliko god da smo hteli, gotovo je nemoguće pokriti sve uređaje i načine na koje oni mere osvetljenje.

Podešavanja

Iako ste i do sad mogli da podešavate određene segmente aplikacije, rešili smo da sva podešavanja objedinimo na jednom mestu i učinimo ih stalno dostupnim.

Za sada se u podešavanjima mogu podesiti lokacije za vremensku prognozu, veličina teksta u člancima, odabrati tema i pogledati da li je na uređaju uključena opcija "Don't keep activities" koja ugrožava valjano funkcionisanje aplikacije.

Primetili smo da sve više uređaja nakon updatea na Android 4.x ima ovu opciju uključenu, što dovodi do stalnog restartovanja aplikacije. Ukoliko je to slučaj i sa vašim uređajem, imaćete ovu stavku u podešavanjima i dugme koje će vas odvesti u meni gde je možete isključiti.

Ovo je naravno početak, novi planovi za ovaj odeljak već postoje, a nadamo se da vam se nova organizacija dopada i da je sada kontrola aplikacije lakša.

Interfejs

Odeljak za podešavanja direktno je povezan sa promenama interfejsa. Neke su kozmetičke, primetićete blagi redizajn, aplikacija sada izgleda jednostavnije i rekli bismo bolje.

Neke su pak organizacione, dugme za pristup podešavanjima zamenilo je dugme za puštanje radija. Radio stream je i dalje tu, možete mu pristupiti iz padajućeg menija i nastaviti da uživate u programu Radija B92 kao što ste to činili i do sada.

Najvažnija promena u ovom smislu je prestanak podrške za Menu taster, što je deo agende kada je razvoj same platforme u pitanju. Menija koji su se dobijali pritiskom na ovaj taster više nema, a potrudili smo se da ih zamenimo što bolje, te da nova postavka bude lakša nego ranije.

Pravila korišćenja, pomoćni ekran i informacije o aplikaciji sada su dostupni preko stavke "O" u padajućem meniju. Opcija za promeni veličine teksta u člancima sada je u podešavanjima, a taster za deljenje sada je pored naslova članka. Sortiranje komentara sada je moguće tasterima na dnu prozora.

Sve to zajedno uradili smo sa idejom pojednostavljenja uobičajenih akcija i postavljanja nekih mogućnosti da dostupnija mesta. Sličan motiv imali smo i kada smo reorganizovali vremensku prognozu.

Vreme

Nova postavka vremenske prognoze za cilj ima otklanjanje potrebe za bilo kakvom korisničkom akcijom, uz očuvanu upotrebljivost. Drugim rečima, u ovaj odeljak idete kako biste se informisali o vremenskim uslovima, što brže i lakše.

Aplikacija je sada postavljena tako da automatski pronalazi vašu lokaciju i prikazuje vremenske podatke za nju. Ukoliko vam to iz bilo kog razloga ne odgovara, u podešavanjima možete isključiti automatsko lociranje i odabrati željeno mesto. Sve to opet dostupno je na jedan tap, podešavanja su, kao što je pomenuto, uvek dostupna u hederu aplikacije.

Unapređenja ovog odeljka tek predstoje, planiramo da stvari pomerimo na viši nivo gotovo u svakom smislu.

Ostalo

Standardna analiza pristiglih prijava problema, sugestija i primedbi, i njihovo rešavanje vodi ka stabilnijoj verziji, što je slučaj i ovog puta. Potrudili smo se da napravimo ozbiljne zahvate ispod haube kako bi aplikacija što optimalnije dobavljala podatke i bila što brža.

Ne toliko primetne optimizacije desile su se na različitim mestima, prikaz videa u člancima sada je bolji, omogućili smo zum slika iz članaka, foto galerija bolje prikazuje agregacione strane, video sekcija je aktuelnija i lakša za održavanje što bi trebalo da omogući bolje ažuriranje i uslugu uopšte.

Zajedno sa ovim updataom dodali smo i mogućnost pregleda najnovijih vesti, pa pored uredničkog izbora sada možete pratiti i šta je novo.

Ovo je prvo izdanje koje ukida podršku za neku od verzija Androida od kada postoji aplikacija. Uz sve najbolje želje da podržimo što više uređaja, ovog puta morali smo okončati podršku za Android 1.6. Uprkos tome i dalje smo jedna od aplikacija koja ima najdalju podršku unazad, minimalna verzija operativnog sistema sada je izuzetno stari Android 2.1.

Hvala

Pre svega hvala na sjajnim povratnim informacijama, svako novo saznanje koje dobijemo od vas je izuzetno važno kako bismo znali kako da proizvod učinimo što boljim. Hvala i na dobrim ocenama i komentarima, izuzetno je zadovoljstvo imati zadovoljne korisnike i korisnice.

Kao što ste već navikli, već mislimo na sledeću verziju, planovi su spremni, ideja je dovoljno. Naša email adresa i dalje je više nego otvorena za sve vaše primedbe, kritike, pohvale i sugestije, nova verzija donosi puno novih stvari, više nego smo razodnali da čujemo kako vam se dopadaju, da li je sve u redu, ali i šta želite u budućnosti.

U nadi da vam se novo izdanje dopada, do sledećeg puta, u ime izuzetnog web tima B92,

Ivan Jelić

Tehnički direktor b92.net

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Nova verzija B92 Android aplikacije

Izvor: B92, 23.Okt.2013

Vreme je za update, novina je toliko da je sve jedva stalo na Google Play...Prostor koji je Google ostavio za opis novosti pri updateu aplikacije ovoga puta bio je tesan za sve što smo spremili u verziji 2.6. Bavili smo se aplikacijom od kozmetike do suštine, evo šta smo smislili...Horizontalna orijentacija..U...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.