Nema više slatkiša, Android Q je samo Android 10

Izvor: SaznajNovo.com, 24.Avg.2019, 11:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nema više slatkiša, Android Q je samo Android 10

Kao što znamo Google je do sada davao imena Android verzijama po nekom slatkišu (osim Android 1.0), kao što su Cupcake, Lollipop, KitKat, Marshmallow, itd.
Korisnici su se navikli na slatkiše i sa nestrpljenjem očekivali ime za narednu verziju, i tako već dug niz godina. Pretpostavke i glasanje za novi slatkiš su počinjale čim bi Google objavi prvo slovo naredne Android verzije. Cela ta stvar oko davanja imena >> Pročitaj celu vest na sajtu SaznajNovo.com << je bila veoma zabavna, zbližavala je korisnike, pokretala razne diskusije…

Sa druge strane, mnogi korisnici su bili zbunjeni ovim nazivima jer nisu mogli da zapamte koja verzija nosi naziv kog slatkiša. Pored toga, u mnogim državama u svetu engleski alfabet ne važi te slova ne idu istim redom. Pošto Google želi da Android bude globalni OS, morao je da napravi neke izmene.
Od verzije „Q“ (tj. 10) Google odlučio da nastavi sa davanjem samo brojeva umesto imena slatkiša. Pa će tako Android Q biti samo Android 10. Posle te verzije sledi Android 11, i tako dalje.
Redizajn logotipa
Još jedna vest je da su menjali dizajn logotipa pa je tako sada font malčice drugačiji i primarna boja je crna. Kako navode, prethodna zelena je malo otežavala čitanje na svetlim pozadinama. Zadržali su logo robota ali samo njegovu glavu, promenili zelenu nijasnu i dodali su je u sam naziv nakon reči „android“.
Photo: androidauthority
Android logo se menjao ukupno dva puta od osnivanja: prvi put 2014. godine i drugi put sada. Na slici ispod možete videti zvanični logo od osnivanja do danas.
Gore: prvobitni Android logo; u sredini: logo iz 2014.; na dnu: logo iz 2019.
Zanimljivost: da li ste znali kako je Android logo mogao izgledati? Pogledajte sve skice.
Kako se vama čini ova nova promena: i po pitanju naziva verzija i po pitanju logoa?
Link do članka - Nema više slatkiša, Android Q je samo Android 10

Nastavak na SaznajNovo.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SaznajNovo.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SaznajNovo.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.