Izvor: Mondo, 29.Avg.2019, 08:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ne verujemo da je imate, ALI - proverite i izbrišite!

Ako imate ovu aplikaciju lagano je izbrišite sa svih svojih Android uređaja.

Mnogi svetski IT sajtovi pod oznakom “hitno“ svojim čitaocima savetuju da uklone CamScanner ili CamScanner - Phone PDF aplikaciju, koja je korišćena za digitalizovanije i pretragu dokumenata na telefonu. Ova aplikacija, preuzeta preko 100 MILIONA puta, objašnjava Kaspersky, a prenosi između ostalih i PhoneArena, u poslednjih nekoliko >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << izdanja dolazi sa tzv. bibliotekom fajlova za oglašavanje, koja sadrži maliciozne module. Prema ovim izvorima izdavač aplikacije izgleda nije ni bio svestan ovog propusta.

Ono što bi korisnicima, koji imaju ovu aplikaciju instaliranu, moglo da se desi jeste da ovi maliciozni moduli prikazuju intruzivne reklame, menjaju pretplate na korisnikovim računima, kradu novac i bilo kakve podatke - praktično, zlikovci bi mogli da iskoriste maliciozne module onako kako oni žele, jer kroz njih dobijaju pristup žrtvinom telefonu i svemu u njemu.

Ova aplikacija je uklonjena sa Android Play Store-a i neko vreme će biti na proveri.

Kompanija Kaspersky savetuje da se aplikacija odmah izbriše, apsolutno svi njeni delovi, bez zadržavanja bilo kakvih fajlova (proverite to u Files meniju telefona). Za ubuduće, savet svim korisnicima je da pre instalacije aplikacije provere komentare o aplikaciji, posebno one loše i da povedu računa o tome kad je opis napravljen. Za ovu aplikaciju u poslednjih nekoliko meseci pisani su uglavnom loši komentari, koji su ukazivali na ovaj propust, pa su budući korisnici mogli odmah da vide da nešto nije u redu s aplikacijom.

Dakle, čitajte opise i pripazite šta instalirate na telefone!

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.