Ne kupujte Android telefon sa 8 GB memorije, u startu je prevaziđen

Izvor: Piplmetar.rs, 10.Mar.2024, 14:30

Ne kupujte Android telefon sa 8 GB memorije, u startu je prevaziđen

Koliko RAM-a treba da ima vaš novi Android telefon? Ovo je vruća tema među korisnicima novih modela, posebno ove godine, sa trendom ekspanzije popularnosti generativne veštačke inteligencije na mobilnim telefonima. Lista zahteva po pitanju prisutnog hardvera je još rigoroznija, a Google je možda dao odgovor i nagovestio memorijske zahteve AI Android telefona.
Da bi se implementirale generativne AI funkcije na mobilnim telefonima, AI LLM moduli moraju biti ugrađeni u sam >> Pročitaj celu vest na sajtu Piplmetar.rs << operativni sistem telefona, kao što je to slučaj Google Pixel 8 Pro, koji je prvi telefon opremljen Gemini Nano, LLM AI modulom napravljenim specijalno za rad na mobilnim telefonima. Mnogi korisnici Pixel 8 takođe su se poradovali da će i oni biti u mogućnosti da koriste napredne AI funkcije, ali avaj. Google je zvanično potvrdio da Pixel 8 definitivno neće dobiti Gemini Nano podršku zbog “hardverskih ograničenja”.
Gemini Nano AI zahteva više od 8 GB memorije na Android telefonima Google nije precizirao o kojim se ograničenjima i nedostajućem hardveru radi, ali Pixel 8 Pro i Pixel 8 koriste identične Tensor G3 procesore, a najveća razlika u specifikacijama je ta što prvi dolazi sa 12 GB RAM-a, a drugi ima 8 GB RAM-a. U pitanju je detalj specifikacija koji definitivno može biti glavni razlog zašto Pixel 8 ne može da podrži Gemini Nano AI.

Benchmark.rs
Zanimljivo je napomenuti da konkurentska Samsung Galaxy S24 serija može da pokreće Gemini Nano, iako je bazni Galaxy S24  opremljen sa samo 8 GB RAM-a, što pokazuje da je 8 GB RAM-a zapravo donja granica na kojoj je izvodljiva AI implementacija. Međutim, veliko je pitanje koliko dobro i brzo radi sa malo memorije. Spekuliše se da Google smatra kako je iskustvo korišćenja na takvim uređajima daleko od idealnog, čime je automatski eliminisao telefone sa 8 GB memorije, prenosi Liberty Times Net.
Drugim rečima, u „eri mobilnih telefona sa podrškom funkcija veštačke inteligencije“, modeli telefona sa 8 GB memorije se mogu postepeno ukidati. Ako planirate da uskoro pređete na novi telefon, preporučuje se da odaberete najmanje 12 GB RAM-a da bi ste dugoročno gledano bili sigurni kako će vaš telefon i ubuduće biti aktuelan.
Prošle godine su pojedini kineski brendovi u Android taboru lansirali mobilne telefone sa čak 24 GB memorije, a što je veće i od kapaciteta RAM-a na pojedinim, klasičnim PC računarima. Poslednje  tendencije nagoveštavaju da se čak spremaju da pređu na konfiguraciju hardvera sa 32 GB memorije, a čini se da će taj trend biti sve aktuelniji.
Takođe je vredno napomenuti da je MediaTek najavio saradnju sa kompanijom Google, i to ne samo u pogledu optimizacije najjačeg Dimensity 9300 procesora, već́ i nešto slabijeg Dimensity 8300 modela iz srednjeg ranga koji će takođe biti  optimizovan za Gemini Nano. To znači da će Gemini Nano moći da radi i na mobilnim telefonima srednje klase, a ne samo „flegšip“ modelima. Naravno, pod sve izvesnijim uslovom prisustva veće količine memorije (RAM).
Opširnije
Izvor: Benchmark.rs

Pogledaj vesti o: Android

Nastavak na Piplmetar.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Piplmetar.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Piplmetar.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.