Milioni Android telefona stižu sa unapred instaliranim malverom

Izvor: B92, 15.Maj.2023, 11:50

Milioni Android telefona stižu sa unapred instaliranim malverom

Istraživači kompanije Trend Micro upozoravaju da su milioni Android uređaja širom sveta zaraženi zlonamernim malverom pre nego što we uopšte i isporuče iz fabričkih postrojenja.

U najvećoj meri, u pitanju su jeftini Android telefoni, a među uređajima koji iz proizvodnje u sebi nose "firmver" (firmware) nalaze se i televizori, pametni satovi i drugi uređaji.

Iz analitičke kompanije poručuju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da je proizvodnja ovakvih uređaja u najvećoj meri prepuštena OME-ima (originalni proizvođač opreme), što osobama u proizvodnom procesu omogućava da da zarazi proizvode zlonamernim kodom pre isporuke.

Ovo ubacivanje malvera počelo kada je cena firmvera mobilnih telefona pala. Konkurencija između distributera firmvera postala je toliko velika da na kraju provajderi nisu mogli da naplate svoj proizvod.

Putem telemetrijskih podataka, istraživači su procenili da se milioni zaraženih uređaja nalaze širom sveta, ali da ih je najviše u jugoistočnoj Aziji i istočnoj Evropi. Prema statističkim podacima koje su sami kriminalci prijavili njih je oko 8,9 miliona, kažu iz kompanije Trend Micro.

Tim istraživača je potvrdio da je zlonamerni softver pronađen u telefonima najmanje 10 dobavljača, ali da je verovatno bilo još oko 40 pogođenih.

Za one koji žele da izbegnu zaražene mobilne telefone, mogli bi na neki način da se zaštite tako što će se držati visoke klase. Odnosno, loš firmver naći ćete na jeftinijim Android uređajima, pa je preporuka korisnicima da se drže većih brendova, kao što su Samsung ili Google, koji su prema rečima istraživača "relativno dobro vodili računa o bezbednosti svog lanca snabdevanja".

Mada ni to nije nužno i garancija sigurnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Milioni Android telefona stižu sa unapred instaliranim malverom

Izvor: B92, 15.Maj.2023

Istraživači kompanije Trend Micro upozoravaju da su milioni Android uređaja širom sveta zaraženi zlonamernim malverom pre nego što se uopšte i isporuče iz fabričkih postrojenja.

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.