Izvor: Radio 021, 04.Avg.2019, 10:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Korisnici androida u Evropi moći će da biraju pretraživač

Kompanija Google će korisnicima android uređaja u Evropi omogućiti izbor podrazumevanog pretraživača između četiri opcije, među kojima je i Google pretraživač, saopštila je ta kompanija.

Najnoviji potez je deo nastojanja Google-a da ublaži zabrinutost evropskih antimonopolskih regulatora i izbegne nove kazne.

Novi android pametni telefoni i tableti koji budu isporučeni u Evropskoj ekonomskoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << oblasti (EEA) imaće od početka 2020. godine "ekran izbora" na kojem će se pojaviti četiri pretraživača od kojih će korisnik moći da izabere podrazmevani pretraživač, navodi se u saopštenju kompanije.

Provajderima pretraživača biće omogućeno nadmetanje na tenderima da dobiju mesto na ekranima korisnika kako bi postali podrazumevani pretraživač na početnom ekranu android uređaja, zajedno sa Google "Chrome" pretraživačem. Tenderi će se održavati u svakoj zemlji EEA, a tri ponuđača sa najboljom ponudom za određenu zemlju pojaviće se na "ekranu izbora", navodi se u saopštenju američke tehnološke kompanije.

Google-ov potez usledio je nakon prošlogodišnje odluke Evropske komisije da kazni tehnološkog giganta sa 4,34 milijarde evra zbog blokiranja rivala na android mobilnom operativnom sistemu.

EK je saopštila tada da je Google imao nepravednu prednost zahvaljujući unapred instaliranom pretraživaču "Chrome" i Google-ovim aplikacijama za pretragu na android pametnim telefonima i prenosnim računarima.

Autor: Tanjug

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Google će korisnicima Androida u Evropi ponuditi mogućnost izbora pretraživača

Izvor: Informacija.rs, 05.Avg.2019, 02:36

Korisnicima Android telefona i tableta u Evropskoj uniji Google će dati šansu da izaberu jednog od njegovih rivala na polju pretrage, kao podrazumevanog provajdera pretrage. Ali da bi njihovi pretraživači bili ponuđeni kao opcija, kompanije koje su vlasnici pretraživača moraće da se nadmeću...

Nastavak na Informacija.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.