Korak po korak

Izvor: B92, 15.Nov.2010, 16:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Korak po korak

Poslednja istraživanja govore da je Symbianova dominacija pred svojim krajem, a da će Android uskoro biti najzastupljenija platforma. Da li je Nokia N8 jedan od poslednjih trzaja zastarelog okruženja ili najava novih uspeha za Symbian?

Marko Herman




Nokia N8 je na prvi pogled ne preterano privlačan telefon, ali je očigledno da stiže iz okrilja finskog brenda. Niko drugi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se ne bi usudio da kao svoj udarni model za narednih nekoliko meseci predstavi telefon koji će mnogi korisnici okarakterisati kao ružan.

No, niko neće moći da kaže da N8 izgleda slabašno, kao da bi se mogao raspasti pri prvom grubljem pokretu.

Njegovo aluminijumsko kućište s šrafovima izloženim pogledu kao da poručuje da je ovaj model spreman i za najteže izazove.

Tom osećaju doprinosi i posebno staklo otporno na ogrebotine postavljeno preko ekrana. A na video klipu možete videti i kako su u Nokiji testirali N8 da bi osigurali da će izdržati izazove koje pred njega stave korisnici.

Prednjom stranom telefona dominira ekran, ispod kojeg se s leve strane nalazi jedini taster koji vam je potreban. Barem tako smatraju u Nokiji, ali ako ste navikli da koristite i poseban taster za vraćanje na prethodnu opciju ili otvaranje menija, trebaće vam neko vreme da naučite da će vas ovaj glavni Nokijin taster vratiti na osnovni ekran popunjen vidžetima, odnosno da će otvoriti meni s prečicama ka aplikacijama, podešavanjima itd.

Po obodima telefona se nalaze USB, HDMI i audio konektori, te taster za uključivanje, poseban taster za zaključavanje/otključavanje ekrana, klackalica za podešavanje jačine zvuka i poseban taster za kameru.

Na levom obodu se nalaze i slotovi za microSD kartice (N8 dolazi bez ijedne pošto ima ugrađenih 16 GB memorije) i SIM karticu (dakle, baterija se skoro nikad ne vadi, a i da biste to učinili, morate odviti dva šrafa).

Ni tu ni tamo

Novi Symbian, koji je premijeru doživeo upravo na modelu N8 je verovatno najslabiji deo ovog mobilnog kompjutera. Oni koji su na različitim Symbian modelima proveli prethodnih nekoliko godina, verovatno neće novu verziju doživeti tako, ali u poređenju s onim što nude iOS i Android, prvenstveno gledano s aspekta korisničkog iskustva, Symbian je ipak u zaostatku.

Iako su se potrudili da interfejs upeglaju što je više moguće, te da ga prilagode potrebama savremenih korisnika, ponekad je potrebno više koraka za jednostavne radnje. Ipak, ovo je dobar napredak u odnosu na starije Symbian okruženje, a istovremeno i dobra prilika da se verni korisnici prilagode budućim promenama.

Tri matična ekrana će biti sasvim dovoljna većini korisnika da rasporede raznovrsne vidžete, koji mogu biti vezani za e-mail poruke, društvene mreže, instalirane aplikacije... Prelaz između tih ekrana ne ide paralelno s prevlačenjem prstom, već čeka da završite pokret. A ako želite trenutan rezultat, imate i softverski taster s tri tačke u sredini, na dnu ekrana.

Tu su i tasteri za opcije (levo) i povratak na prethodni korak (desno). Oni se i u većini aplikacija nalaze na tim mestima, ali poneked nisu raspoređeni kako očekujete pa unose konfuziju. Ali najviše nam je smetalo to što prilikom kucanja tastatura i polje za unos teksta prekrivaju ceo ekran. Pritom, u uspravnom položaju na raspolaganju imata alfanumeričku, a ne qwerty tastaturu.

Od Nokije se očekuje da nastavi dalji razvoj Symbian okruženja i bilo bi dobro da sva naredna unapređenja budu dostupna i vlasnicima N8 (i drugih) modela. Takođe, bilo bi interesantno videti kako se MeeGo OS ponaša na ovom uređaju...

Slatkiši

Ne, to se ne odnosi na boje u kojima N8 stiže. A biće dostupan u crnoj, plavoj, zelenoj, crvenoj...

Slatkiši su opcije koje ovaj telefon ima, a drugi mogu samo da pate. Ako ste spremni da se prilagodite drugačijoj filozofiji rada operativnog sistema, moći ćete da uživate u nekoliko ključnih prednosti koje od mobilnog telefona prave pravi mali multimedijalni računar.

Naime, USB port na "osmici" nije samo za sinhronizaciju s računarom. On služi i da se na N8 poveže USB memorija/hard disk i podaci prebace na telefon. Pri tom se automatski pojavljuje fajl menadžer koji vam omogućava da uradite ono što ste naumili.

Pored memorije, na USB se može povezati i npr. računarski miš. Nisu svi modeli podržani, ali s onima koji jesu to radi savršeno. Na ovaj "telefon" može se na isti način i povezati klasična računarska tastatura. A ako imate USB hub, eto obe periferije istovremeno!

S druge strane, HDMI port znači lako povezivanje "osmice" na neki veliki ekran. Kada tome dodatom podršku za AVI (DivX, Xvid) i 720p MKV fajlove, uz veliki broj audio i grafičkih formata, eto idealnog načina da pogledate ne samo snimke i fotke napravljenje kamerom ovog uređaja, već i da ponesete i pogledate omiljenu seriju ili film usput ili kod prijatelja s ogromantnim LCDom.

Multimediju zaokružuje solidna kamera od 12 megapiksela koja u sobnim uslovima ne pravi sjajne rezultate, ali od fotoaparata na telefonu i ne očekujete neverovatne mogućnosti. Snimanje videa u 720p rezoluciji je nešto bolje, a u oba slučaja, dnevno svetlo omogućava skoro savršene rezultate.

San gikova?!

Na kraju, treba pomenuti da ovaj telefon ima procesor od "samo" 680 MHz, ali i poseban čip koji se bavi grafičkim elementima. Tu je i Bluetooth 3.0 sa A2DP podrškom, kao i WiFi povezivanje koje obuhvata i n standard. 3G povezivanje se podrazumeva, a UPnP je odličan dodatak multimediji u kućnim uslovima.

S jedne strane, N8 deluje kao iznuđen korak - Nokia je morala da odreaguje na Android i iPhone pretnju. Ali istovremeno je ona i deo stalnih napora finske kompanije da napravi što bolji multimedijalni mobilni računar.

N8 je tu na korak do savršenstva: fali mu sređeniji OS i potpuna podrška za raspoloživ periferijski hardver. Očekujemo da za manje od pola godine, vidimo sledeći korak ka tom cilju.
Pogledaj vesti o: Nokia

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.