Izvor: Piplmetar.rs, 12.Feb.2024, 22:31

Google sprema funkcije koje povezuju više Android uređaja

Tehnološki gigant Google polako gradi svoj ekosistem sličan onom kompanije Apple, sa Android telefonima i Chromebook uređajima koji se tesno integrišu kako bi delili pristup internetu, obaveštenja i čak aplikacije za slanje poruka putem strimovanja ekrana. Ljudi koji imaju više Android uređaja, kao što je recimo kombinacija telefona i tableta trenutno su izostavljeni iz ove integracije. Međutim, to bi uskoro moglo >> Pročitaj celu vest na sajtu Piplmetar.rs << da se promeni jer Google sprema funkcije koje polako, ali sigurno povezuju uređaje zasnovane na Android operativnom sistemu.
Kao što samo ime na engleskom implicira, takozvane „cross-device“ usluge za prenos podataka između Android uređaja omogućiće vam da bez problema premeštate određene podatke između njih. Sistem već funkcioniše za Chromebook račuanre, ali kako je primetio Android stručnjak koji se potpisuje kao @AssembleDebug na društvenoj mreži Twitter (X), uskoro bi mogao omogućiti i čvršću integraciju Android uređaja.
Entuzijasta je uspeo da aktivira nekoliko skrivenih oznaka kako bi isproba novi ekran za podešavanje i neke opcije za usluge prenosa podataka između uređaja, koji objašnjavaju kako će to funkcionisati.
Kako otkriva tok podešavanja, usluge prenosa podataka između uređaja će vam omogućiti da „lako pronađete druge uređaje koji su prijavljeni na vaš Google nalog i sa njima delite funkcije“.

Screenshot Twitter (X) profil: @AssembleDebug Screenshot Twitter (X) profil: @AssembleDebug
Kada povežete dva ili više uređaja kako biste formirali grupu, biće moguće bez problema deliti Wi-Fi lozinke i hotspot konekciju između njih, a takođe ćete moći da prebacujete video pozive između njih. Google dodatno najavljuje da će uskoro biti dostupno još funkcija u meniju za podešavanja.
Da biste izbegli nenamerno ili naprotiv, zlonamerno povezivanje uređaja, moraćete ručno da potvrdite da želite da se pridružite grupi uređaja na svakom od svojih uređaja pojedinačno. Po podrazumevanim podešavanjima, svi nedavni Android uređaji na koje ste prijavljeni će primiti pozivnicu za grupu, ali možete odštiklirati one koje ne želite da dodate dok ste u procesu.
Cross Device Services in Google Play Services
✓ Call Cast
✓ Wifi Sharing
✓ Hotspot Sharing
Might be enabled in upcoming beta version of Play Services. Screenrecord is from version 24.06.12, enabled with a lot of flags.#Google #Android pic.twitter.com/bvUbnYbB9d

— AssembleDebug (@AssembleDebug) February 9, 2024

Kada jednom formirate grupu, možete koristiti „prekidače“, odnosno uključivanje i isključivanje opcija prevlačenjem slajdera, kako biste kontrolisali koje funkcije želite da delite. Takođe je moguće ukloniti pojedinačne uređaje iz grupe, ukoliko želite da ih potpuno isključite.
Iako je interfejs za usluge prenosa podataka između uređaja dostupan uz odgovarajuće programerske oznake, funkcije još nisu zvanično najavljene niti su primećene u zvaničnoj upotrebi. S obzirom na to da funkcije rade za pomentuog Twitter korisnika, te da je interfejs gotovo završen, ne bi trebalo da bude iznenađenje ako Google uskoro najavi usluge prenosa podataka između uređaja – pogotovo jer se navodno već četiri meseca radi na tome. Moguće je da Google zadržava usluge prenosa podataka između uređaja za martovsko ažuriranje, koje bi zvanično trebalo da predstavi sve funkcije koje kompanija testira u Android 14 kvartalnom ažuriranju za sledeći mesec.
Opširnije
Izvor: Benchmark.rs

Pogledaj vesti o: Apple

Nastavak na Piplmetar.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Piplmetar.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Piplmetar.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.