Google predstavio Android 2.3 i Nexus S

Izvor: B92, 06.Dec.2010, 22:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Google predstavio Android 2.3 i Nexus S

"Čisti" Google ugođaj u vidu nove verzije Androida i novog telefona ovog puta napravljenog u saradnji sa Samsungom, novosti su koje prvi ponedeljak u decembru čine Googleovim danom.



Paket se sastoji iz dve novine: telefona zvanog Google Nexus S i Androida 2.3 kodnog imena Gingerbread. Spekulisao se svašta, a od svega što se nedeljama moglo čuti i videti nešto se i obistinilo.

Iako se dugo očekivalo da će naslednik verzije 2.2 biti označen >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kao 3.0 i samim tim biti epohalno drugačiji, 2.3 ipak donosi ozbiljne prepravke i unapređenja. Gingerbread se predstavlja kao ozbiljno poboljšana plaforma za razvoj igara, multimedijalnih i komunikacionih aplikacija. Platformska unapređenja ispraćena su redizajniranim korisničkim interfejsom i novom tastaturom, opcijama sa selekciju teksta, podrškom za internet telefoniranje i korišćenje više kamera ako ih uređaj poseduje.

Novi "Guglfon", nazvan Nexus S, ovoga puta napravljen je u saradnji sa Samsungom. Resursima vrlo sličan Samsung Galaxy S-u (1GHz procesor, 512MB memorije, dobra grafika) donosi zakrivljeni Super AMOLED ekran rezoluzije 480x800 piksela, dijagonale 4 inča, koji bi trebalo da bude lakši i ugodniji za korišćenje od ravnih ekrana. Nexus S je logično prvi telefon koji pogoni Android 2.3, i koji prati sve inovacije koje nova platforma donosi. Ono što ga dodatno razlikuje od ostatka je činjenica da će se prodavati otključan, bez dodatnog softvera koji proizvođači i operateri instaliraju, zbog čega se i predstavlja kao "ćisto" Google iskustvo.

Gingerbread će biti "opensourceovan" narednih nedelja, dok se Nexus S očekuje polovinom meseca u SAD i Britaniji po ceni od 199 dolara uz ugovor ili 519 dolara bez obaveze.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.