Google i MediaTek zajednički razvijaju novi Nexus smartfon ispod 100$

Izvor: TehnoMagazine.com, 24.Apr.2014, 15:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Google i MediaTek zajednički razvijaju novi Nexus smartfon ispod 100$

Jeftin a dobar smartfon? Uopšte ne zvuči loše. Upravo to planiraju Google i MediaTek – da naprave Nexus jeftiniji od 100$?!
Vodeći svetski pretraživač Google i jedan od najvećih svetskih proizvođača procesora za mobilne uređaje MediaTek odlučili su se na ovaj zanimljiv korak. Zašto? Pa, nama to zvuči itekako logično. Naime, većina kineskih Android četvorojezgarnih smartfona od kojih je velik broj i na srpskom tržištu imaju cenu manju od 130$. Isto tako, većina >> Pročitaj celu vest na sajtu TehnoMagazine.com << ih koristi upravo MEdiaTekove procesore koji su prilično jeftini, a vrlo solidnih performansi.
Na primer popularni Xiaomi Hongmi aka Red Rice koristi četvorojezgarni MediaTek MT6589 procesor, a njegova proizvodna cena je (delovi i sastavljanje) samo 85$, a prodaje se po ceni od 130$. Ok, postoje tu još neki troškovi, ali zarada na Xiaomi Hongmi smartfonu je prilična. Naravno, to nije ni blizu kao što zarađuje svemoćni Samsung po jednom smartfon uređaju.
Vratimo se mi na našeg novog Nexus junaka. Novi model bi se trebao zvati jednostavno Nexus 6. Sa ovim smartfonom Google bi trebao konkurisati još nekim uređajima o kojima se šuška, kao što je Amazon smartfon koj dolazi u junu i koji će imati 3D interfejs sa četiri senzora smeštena sa prednje strane.
Čini se kako se bitka za smartfone korisnike više ne vodi kod elitnih modela, nego se rad prenosi na tržište jeftinih modela.

Pogledaj vesti o: Android

Nastavak na TehnoMagazine.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TehnoMagazine.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TehnoMagazine.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.