Fajerfoks OS stiže uskoro u Srbiju

Izvor: Blic, 27.Feb.2013, 17:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fajerfoks OS stiže uskoro u Srbiju

Uprkos tome što Android i iOS čine većinu kada su operativni sistemi na „pametnim“ telefoni u pitanju, kompanija Mozila je hrabro krenula u borbu sa njima, predstavivši na sajmu u Barseloni svoj Fajerfoks OS. Namenjen jeftinijim uređajima, ovaj operativni sistem će biti dostupan i na našem tržištu za nekoliko nedelja.

Pored Androida i iOS-a, tu su još osveženi „vindouz fon 8“ i „blekberi 10“, koji >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << će sigurno imati svoje poklonike, stoga pred Fajerfoksom OS stoji ozbiljna i teška borba za poziciju. Stoga će se u početku bazirati na tržišta koja su tek u povoju i na kojima se upotreba pametnih telefona zahuktava.

Poput web OS i Fajerfoksa OS jeste platforma bazirana na internetu sa svim funkcijama i aplikacijama u HTML5 standardu. Pošto je taj standard opšte poznat i dovoljno raširen, teorijski svi developeri i programeri lako mogu svoje aplikacije da konvertuju za upotrebu u ovom operativnom sistemu.

Osim stabilnosti, kod svakog operativnog sistema je najbitniji interfejs, odnosno jednostavnost upotrebe. Prema nekim ocenama, Fajerfoks OS deluje kao kombinacija Simbijana, Meegoa i iOS-a.

Vizuelno je jednostavniji od Androida i lakši za shvatanje i korišćenje. U donjoj liniji nalaze se četiri osnovne ikonice (pozivi, poruke, internet pregledač i kamera), a za one koji ne žele svoj uređaj da natrpaju aplikacijama, mogu im pristupiti preko interneta. Barem je to jedna od osnovnih ideja.

Do finalne verzije ostalo je još nekoliko nedelja, jer ova ima nekoliko bagova zbog kojih uređaj usporava prilikom korišćenja.

Prvi model sa ovim operativnim sistemom je ZTE Open, koji ima 3,5-inčni ekran, procesor od jednog gigaherca, 512 RAM i kameru od 3,2 megapiksela. Osim ZTE, telefone sa ovim operativnim sistemom proizvodiće još Huavei, Alkatel i LG, a prva tržišta na kojima će se pojaviti su Kina, Brazil i Indija.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.