Doviđenja Wintel, zdravo Gootel

Izvor: Dzungla.org, 16.Sep.2011, 10:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Doviđenja Wintel, zdravo Gootel

Ukoliko u 2012. godini kupite Android telefon, sva je prilika da će u njemu biti Intelov procesor umesto nekog koji je zasnovan na ARM arhitekturi, kao što je to sada najčešće slučaj.

Google i Intel su upravo objavili da će buduće verzije operativnog sistema Android za mobilne telefone biti optimizovane za rad na arhitekturi x86 Intelovih čipova.
Kompanije su, naime, sklopile dogovor da ovaj operativni sistem nadalje razvijaju kao partneri i >> Pročitaj celu vest na sajtu Dzungla.org << to su Intelovi zvaničnici objavili u utorak na godišnjoj konferenciji posvećenoj razvoju (Intel Developers Forum, IDF) koja se upravo održava u San Francisku. Intel se uzda u to da će Googleov blagoslov uveriti proizvođače da u svojim budućim telefonima koriste njegov novi sistem na čipu nazvan Medfield koji je zasnovan na Atomu.
Odmah se postavlja pitanje šta bi to moglo da znači?
Medfield će prema tvrdnjama kompanije omogućiti novim telefonima veću brzinu i bolje reagovanje, bržu grafiku i dug vek baterija, ali takva obećanja često znaju da budu daleko od stvarnosti. Intelovi prethodni mobilni čipovi pod imenom Moorestown nisu uspeli da privuku proizvođače jer su se pokazali kao ubice baterija pošto iz njih isisavaju previše struje.
Kompanija se nadala da će se početkom 2011. pojaviti prvi telefoni s tim procesorima, ali ni posle devet meseci nijedan se još nije pojavio u prodavnicama. Kritičari takođe ukazuju i na poništeni projekat sa kompanijom LG i teško savezništvo s Nokijom na mobilnoj platformi MeeGo, kao očigledne slučajeve Intelovih neuspešnih pokušaja da se ubaci na tržište pametnih telefona.
Međutim, sad kad se udružio s Googleom kako bi se Android skrojio po x86 specifikacijama, možda mu se sreća i nasmeši. Intel je uspeo da zavlada tržištem personalnih računara zahvaljujući savezu s Microsoftom, popularno nazvanim Wintel, i sada se nada da će mu savez s Googleom (koji bismo mogli nazvati Gootel) pomoći da to isto postigne i na tržištu pametnih mobilnih telefona. Kao što je Microsoftov Windows vladao personalnim računarima, tako sada Googleov Android postaje kralj tržišta pametnih telefona, jer u SAD je njegov udeo već dostigao 40% a ti brojevi brzo rastu i u drugim zemljama.
Intelov izvršni direktor Pol Otelini je posle govora na pomenutom skupu izjavio novinarima da se na tržištu pametnih telefona još uvek ne zna ko će pobediti, a ko izgubiti, rekavši doslovno: „Videli ste kako je Android brzo preoteo udeo od Applea. To znači da dobri proizvodi na dobrim platformama još uvek mogu da donesu promene.“ Prethodno je u svom govoru istakao i svoju uverenost u uspeh novog tržišta ultratankih prenosivih računara na kome će se lakši i elegantniji uređaji zasnovani na Intelovom konceptu (i čipovima) pojaviti već krajem godine.
Kombinovanje velike popularnosti Androida s najvećim proizvođačem čipova na svetu moglo bi biti korisno za kupce telefona, pogotovo kad Google dobije odobrenje da za 12,5 milijardi dolara kupi Motorolu, kao što je najavio u avgustu. Google će tada biti vlasnik jednog proizvođača Android uređaja koji će moći da tesno sarađuje s Intelom na budućim verzijama Androida kako bi ih optimizovao za Intelove čipove u pogledu brzine, veka baterija i grafike.
Tu su pored toga i cene telefona. Analitičari smatraju da bi cene mogle da se snize zahvaljujući popularnosti Androida i Intelovim velikim proizvodnim kapacitetima, ali skreću pažnju da ponekad ovakva strateška partnerstva znaju da odlutaju u nedođiju.
Na temu partnerstva Googlea i Intela ima još puno pitanja bez odgovora, ali prvi će se pojaviti već početkom 2012, kad se očekuju prvi Android uređaji s Intelovim čipovima.
( Izvor: Mikro )
Pogledaj vesti o: Intel

Nastavak na Dzungla.org...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Dzungla.org. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Dzungla.org. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.