Chrome uvodi mogućnost linkovanja reči/fraze na stranici

Izvor: SaznajNovo.com, 18.Feb.2019, 12:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Chrome uvodi mogućnost linkovanja reči/fraze na stranici

Da li ste nekada hteli da pošaljete prijatelju da pročita neki članak sa bloga ali i da označite deo teksta koji je bitan? Recimo, želeli ste da „podvučete“ bitan deo, suštinu, deo za citiranje… u online članku i niste imali kako? E pa Chrome dobija uskoro opciju pod nazivom „Scroll to text„.
Ova opcija je nešto što će mnogima koristiti svakodnevno, a veoma joj se i lično radujem. Do sada sam koristio dodatke poput „Highly Highlighter„, ali nekako preferimam >> Pročitaj celu vest na sajtu SaznajNovo.com << ugrađene opcije.
Naime, Google navodi da manje od 1% korisnika Chrome veb pregledača na Android uređajima koristi pretragu reči na stranici. Isto tako veb stranice na mobilnim uređajima umeju da budu dosta dugačke pa korisnik mora dosta da skroluje da bi došao do željenog teksta. Tako da je ova opcija linkovanja određene reči ili fraze korisna pogotovo za korisnike mobilnih uređaja.
Linkovanje reči/fraze na stranici bi bilo jednostavno, slično kao Anchor linkovanje na koje smo navikli već. Evo primer linkovane reči „tutorijal“ na ovoj stranici:
https://www.saznajnovo.com/2019/02/kako-kreirati-lokalni-nalog-u-windows-10#targetText=tutorijal
Evo kako izgleda linkovanje dela teksta između „tutorijal“ i „kreiran“ na istom linku:
https://www.saznajnovo.com/2019/02/kako-kreirati-lokalni-nalog-u-windows-10#targetText=tutorijal,kreiran
Kao što vidite na ovom primeru korisno je linkovati reč „tutorijal“ ukoliko želite da pošaljete tekst prijatelju i da krene da čita od dela sa tutorijalom. Isto tako možete označiti deo tutorijala na stranici koji je bitan u određenom slučaju.

Dobro je napomenuti da morate pažljivo birati reči koje ćete linkovati jer će se linkovati prva reč koja naiđe na stranici. Recimo, ako na stranici postoje dva tutorijala (dva puta se pominje ta reč) i želite da linkujete početak onog drugog, možda ne bi bilo pametno da iskoristite reč „tutorijal“ jer će se linkovi onaj prvi.
Scroll-To-Text opcija će dobro doći i u rezultatima Google pretrage. Koristeći ovu opciju, stranica sa rezultatima pretrage će moći da ubaci link ka ključnoj reči na stranici koju je korisnik pretražio.

Ova opcija još uvek nije stigla u Chrome Canary, ali čim se pojavi biće dostupna pod zastavicom:
chrome://flags#enable-text-fragment-anchor Očekuje se da stigne kod svih korisnika u Chrome 74.0.3706.0 ili novijoj verziji.
Detaljnije - Chrome uvodi mogućnost linkovanja reči/fraze na stranici
Pogledaj vesti o: Android

Nastavak na SaznajNovo.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SaznajNovo.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SaznajNovo.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.