Izvor: Radio 021, 16.Avg.2019, 19:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nikolić: Alergije nisu samo kijavica koja se leči maramicom

Ana Nikolić iz Udruženja za alergije ocenila je u Danu uživo da u grupi od dvadesetoro dece, dvoje ima alergiju na hranu.

"Najčešći alergeni su jaja, mleko, kikiriki i gluten. Alergija na gluten nije nova, nego lekari nisu znali da postave dijagnozu ranije", kaže.

Kako kaže Nikolić, sezona je alergija, a najveći problem je što je povećana koncentracija svih alergijskih čestica u vazduhu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << zbog produženog cvetanja.

"Neke biljke znaju čak i dva puta da procvetaju, ima dosta napuštenih gradilišta...", kaže ona.

Dodaje da je najgora ambrozija.

"Za ambroziju je problem i nedostatak kiseonika, što sve manje imamo šuma. Za nju pogoduje dosta ugljendioksida i toplota. Ona je zastupljena u gradskim sredinama", kaže Nikolić.

Kako kaže, svaka treća osoba ima inhalacionu alergiju.

"Najveći problem je što ljudi to ne suzbijaju. Prvi simptomi su suzne oči, rinitis... Ako se ne leči na vreme, može doći do sistemskih oboljenja", kaže.

Govoreći o alergiji na hranu, kaže da u grupi od dvadesetoro dece, dvoje ima alergiju na hranu.

"Najčešći alergeni su jaja, mleko, kikiriki i gluten. Alergija na gluten nije nova, nego lekari nisu znali da postave dijagnozu ranije", kaže.

Ističe da je alergija na gluten, celijakija, najčešći problem.

"Ranije je celijakija spadala u grupu retkih bolesti, sada nije. Gluten se stavlja svuda, u suhomesnate proizvode, kozmetiku, šminku...", kaže ona.

Navodi da te stvari nisu moda.

"Alergije nisu samo kijavica koja se leči maramicom, već je uhvatilo veliki zalet i sve više se otkriva dece i odraslih sa alergijama", kaže Ana Nikolić.

Autor: N1

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.