Nagrada Zabavnika Lidiji Nikolić

Izvor: RTS, 01.Feb.2013, 22:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nagrada "Zabavnika" Lidiji Nikolić

Nagrada Politikinog zabavnika za najbolje književno delo za mlade pripala je Lidiji Nikolić za zbirku priča "Buvlje hvatalice". Autorka ističe da je ljubav prema životinjama neprolazna i da deca zato dobro prihvataju knjigu.

Lidija Nikolić je 34. dobitnik nagrade Politikinog zabavnika, a njena zbirka priča "Buvlje hvatalice" najbolje je književno delo za mlade u 2012. godini. Knjigu je ilustrovao Kosta Milovanović, a objavio ju je Izdavački studio "Čekić". >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<

Dobitnica Lidija Nikolić ističe da se glavna junakinja romana, njena ćerka Ana, od najranijeg detinjstva druži sa životinjama, pa su se priče same nametnule.

Anino detinjstvo nisu bojili samo svakodnevni doživljaji sa kućnim ljubimcima, nosiocima buva, već i dogodovštine sa neobičnim stanovnicima zoološkog vrta i safari parka, pa i susreti sa životinjama na selu.

Priče o životu sa njima, vesele su i poučne, a zabavnim ih čine i pogrešno izgovorene reči devojčice Ane, koja danas ima 25 godina.

"Verujem da i ovako večite teme kao što su životinje mogu da prođu, ja bih rekla da deca dobro prihvataju knjigu. Znači kao što je lopta neka večita i neprevaziđena igračka, tako je i ova, ljubav prema životinjama neprolazna, tako da, mislim da će ova knjiga decu zanimati, bez obzira što je vreme kompjutera, mobilnih telefona i takvih stvari", kaže Nikolićeva.

Vest o tome da je dobila nagradu Politikinog zabavnika, kaže, oživela je detinjstvo, osnovnu školu i trenutke provedene sa drugaricom Ružicom, kada su isecale tekstove i sličice, isključivo iz Politikinog zabavnika i pravile spomenar. Svesku iz 1972. godine sačuvala je do danas.

"Zaista jedna neverovatno draga uspomena, a ujedno i dokument o tome koliko nam je Zabavnik svima značio u mladosti, pa i danas", seća se Lidija Nikolić.
Pogledaj vesti o: Ana Nikolić

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.