Posle 30 godina ponovo se kopa mrki ugalj u Aleksinačkom rudniku: Čekaju se kupci!

Izvor: SrbijaDanas.com, 18.Sep.2019, 17:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Posle 30 godina ponovo se kopa mrki ugalj u Aleksinačkom rudniku: Čekaju se kupci!

Aleksinački rudnik je decenijama bio "izvor života" građana

- Nakon velike nesreće u jami Aleksinačkog rudnika pre 30 godina, zbog koje je proizvodnja zaustavljena, postoji nada da će se mrki ugalj ponovo proizvoditi u ovom kraju, jer je pre nekoliko dana počeo probni iskop uglja sa površine - to tvrdi upravnik gradilišta Ljubiša Stanojević i ističe da bi, ako bude zainteresovanih kupaca, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << aleksinački rudarski kraj i okolina ponovo bi oživeli.

u ovom kraju, a od rudarske plate koja je nekada bila kao dve profesorske, dobro su mogli da žive i rudari i njihove porodice.

Ipak, 17. novembra 1989. godine je sve stalo, kada je rudnik "zaključan" nakon nesreće u kojoj je od trovanja ugljen-monoksidom stradala skoro cela smena.

Posle 30 godina prve tone uglja su izašle iz Aleksinačkog rudnika. Probnu proizvodnju pokrenulo je Javno preduzeće za podzemnu ekploataciju uglja, a za upravnika gradilišta postavljen je Stanojević, koji pojašnjava da je ugalj sada na probi i čeka se hoće li biti zainteresovanih kupaca.

Rudnik nije otvoren, ali je izvršena tehnološka proba otkopavanja površinskog kopa. Sada se taj ugalj seje, pretvara se u sitan, jer krupan ne može u termoelektrane i cementare.

Stanojević očekuje da će posle tri decenije rudnik kraj Aleksinca ponovo da radi, a smatra da će zbog kvaliteta ugalj sigurno naći put do kupaca.

Pokretanje proizvodnje ne bi samo značilo ovom kraju, smatra Stanojević, već bi "živnuo" i Niš i ceo južni region. U njemu neće raditi samo rudari, kaže, već i građevinski radnici, oni koji znaju da rukuju mašinama i šoferi.

Objašnjava da je ova probna proizvodnja planirana godinu i po dana. Probu su pokrenuli iz sopstvenih sredstava, ali će za dalji rad biti neophodne i investicije.

Taj proces može da potraje, pa nije mogao da precizira kada bi zvanično rudnik mogao ponovo da se otvori.

BONUS VIDEO: KAKO JE NASTAO GASTARBAJTER? Tog oktobra 1968... (VIDEO)

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.