Od danas za saobraćaj potpuno otvorena deonica auto-puta od Ražnja do Aleksinca

Izvor: Aleksinac.net, 17.Maj.2023, 22:08

Od danas za saobraćaj potpuno otvorena deonica auto-puta od Ražnja do Aleksinca

Deonica auto-puta A1, od petlje Ražanj do petje Aleksinac, gde je u dužini od 23.711km urađeno pojačano održavanje leve kolovozne trake, otvorena je za saobraćaj. Radove na rehabilitaciji puta izvela je kompanija Sinohydro Corporation Limited, članica PowerChina grupacije.

Ugovor o rekonstrukciji je potpisan 4. oktobra 2021. godine, između Sinohidro Corporation Limited i Puteva Srbije prema kom je rok >> Pročitaj celu vest na sajtu Aleksinac.net << za završetak radova 31. maj 2023. Radovi su završeni dve nedelje pre predviđenog roka.

Svečanom otvaranju deonice auto-puta prisustvovali su predstavnici Puteva Srbije, kompanije Sinohydro, PowerChina, Građevinskog instituta CPL, kao i državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture g. Mihajlo Mišić koji je istakao značaj ovog projekta i dodao da je ovo vreme kada čitavo društvo na čelu sa Vladom Srbije aktivno učestvuje na modernizaciji transportnih koridora u Srbiji.

„Ovaj projekat je od izuzetnog značaja za ovu deonicu auto-puta, Koridora 10 koji je najopterećeniji deo između Niša i Beograda od svih auto-puteva u Srbiji. Pored toga, značajan je jer definiše međunarodnu i Evropsku orijentaciju Srbije. Glavni finansijer ovog projekta je Evropska banka za obnovu i razvoj, a vrednost radova je 16, 20 miliona evra. Posebno bih se zahvalio svim učesnicima u ovom projektu i na tome što su svi radovi završeni u roku.“ – izjavio je Mihajlo Mišić.

Predstavnik kompanije PoverChina g. Yang Bo je istakao da deonica auto-puta koja je danas otvorena nije samo put, već i deo šire inicijative „Pojas i put“ koja ima za cilj unapređenje povezanosti i trgovine preko kontinenata.

„Taj strateški plan razvoja proteže se od Istoka do Zapada i mi smo počastvovani što doprinosimo njegovoj realizaciji, podstičući ekonomski rast i regionalnu integraciju. Ovaj projekat takođe svedoči o našoj posvećenosti visokokvalitetnoj izgradnji i poštovanju međunarodnih standarda. Osigurali smo da rehabilitovani auto-put zadovoljava rigorozne evropske standarde, sa akcentom na bezbednost i pouzdanost. Mogućnost da doprinesemo razvoju infrastrukture u Srbiji je veliki korak za nas i izuzetno smo ponosni što smo uspešno završili ovaj projekat“ – rekao je  Yng Bo.

Postavljajući visoke standarde kvaliteta i uspešno ispunjavajući sve zahteve i rokove projekta, kompanija Sinohidro je od početne tačke projekta - petlje Ražanj do krajnje - petlje Aleksinac obavila: radove na podlozi i kolovozu, drenažne radove, održavanje i ojačanje mostova, radove na sanaciji propusta, radove na potpornim zidovima, zamenu objekata bezbednosti saobraćaja i saobraćajnih znakova.

„Radove na rehabilitaciji ovog auto-puta započeli smo u oktobru 2021. godine. Položili smo više od 70.000 tona asfalta, instalirali 59 km zaštitne ograde, zamenili žičanu ogradu sa obe strane autoputa i popravili 10 mostova, 52 propusta i 8 potpornih zidova. Naš rad odvijao se u vreme pandemije Covid-19 i rata između Rusije i Ukrajine. Ovi događaji nisu samo uticali na naše radove, već su imali i veliki finansijski uticaj na našu kompaniju. Zato smo posebno ponosni što smo uspeli da uspešno završimo ovaj projekat.“ – istakao je Liu Menglu, rukovodilac projekta.

Do kraja ugovorenog roka, 31. maja, radiće se na sitnim popravkama na deonici koje neće uticati na protok saobraćaja.

Autor fotografija: Goran Srdanov.

Nastavak na Aleksinac.net...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Aleksinac.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Aleksinac.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.