Mladi aleksinački košarkaši i odbojkašice u poseti Lavriju

Izvor: Aleksinac.net, 29.Avg.2019, 18:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mladi aleksinački košarkaši i odbojkašice u poseti Lavriju

Humanitarna pomoć koja je u Aleksinac stigla neposredno posle razornog bombardovanja tog grada 1999. godine, iz iz hiljadu grčkog grada Lavrija temelj je dvadesetogodišnjeg prijateljstva. Proteklog vikenda, u hiljadu kilometara udaljenom Lavriju boravili su mladi košarkaši i odbojkašice iz Aleksinca, a sa njima je bila i naša ekipa iz niškog dopisništva.

U sedištu grčkog Udruženja prijateljstva i >> Pročitaj celu vest na sajtu Aleksinac.net << solidarnosti naroda podsećanje na dvadesetogodišnju saradnju: Sve je počelo tako što se u izveštajima o bombardovanju Srbije govorilo o stradanju civila u nekada rudarskom gradu Aleksincu.

Adonis Moroglu, u to vreme predsednik sindikata privatnika, kaže da je ih je to dodatno pogodilo, jer je i u Lavriju nekada postojao rudnik:

"Mi tada nismo znali gde je Aleksinac, ali smo znali kakav je život nekadašnjih rudarskih porodica. Za kratko vreme sindikat je prikupio dvadeset tona hrane i lekova. Bilo je mnogo prepreka na tom putu, ali se nijednog trenutka nismo pokajali."

Prijateljstvo od tada nije prekidano. Prvi put ove godine uključeni su i sportisti iz Aleksinca, mladi košarkaši iz prvoligaša KK Napredak i odbojkašice iz pre dve godine osnovanog kluba.

Košarkaši su pobedili u uzbudljivoj završnici, uz razne prepreke poput bodlji ježa pokupljenih na plaži.

Spajanjem opština Lavrio i Keratea, Lavrio je postao sedište opštine Laviotikis. Sportski klubovi iz Keratee zbog blizine Atine sarađuju sa najpoznatijim grčkim klubovima, sada i sa sportistima iz Aleksinca.

"Naš cilj je da deca kroz sport nauče nešto o istoriji jedne prijateljske zemlje", Atanasios Reras, Sportski centar Keratea, "da bi oni u budućnosti nastavili da gaje tu značajnu saradnju."

Lavrio je po zatvranju rudnika postao lučki grad, a zbog svega 60 kilometara udaljenosti od Atine predviđanja su da će vrlo brzo postati predgrađe glavnog grada Grčke.

Izvor: Radio televizija Srbije

Nastavak na Aleksinac.net...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Aleksinac.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Aleksinac.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.