Delegacija grčkog grada Lavrio je posetila Aleksinac

Izvor: Aleksinac.net, 01.Okt.2019, 10:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Delegacija grčkog grada Lavrio je posetila Aleksinac

Od 27. do 29. septembra u Aleksincu je boravla delegacija gradova Lavrio i Keratea, iz Grčke. Delegaciju su predvodili predsednici Skupština ova dva grada, a domaćin im je bio predsednik Skupštine opštine Aleksinac Grujica Veljković.

U delegaciji su bili predstavnici Simfonijskog orkestra iz Lavrija, pod rukovodstvom maestra Theodorosa Lebesisa, koji je prve večeri izveo koncert poznatih >> Pročitaj celu vest na sajtu Aleksinac.net << grčkih i evropskih melodija.

Druge večeri su nastupili predstavnici Ženskog srednjoškolskog folklora iz Keratee i tradicionalnog ansambla narodne muzike, koji je predstavio deo grčkog narodnog folklora i igara sa grčkih ostrva. Ovaj ansambl ima tradiciju dugu devet vekova, a najinteresantniji deo je bio ples mladih nevesti u posebnim folkornim plisiranim haljinama koje se razlikuju od drugih plesačica po tome i belom velu i belim rukavicama. Karakteristika folklorne koreografije grčkih ostrva je da u njoj učestvuju najstarije članice uprave ovog narodnog ansambla, koji je do sada imao zapažene nastupe u Grčkoj i u svetu.

U toku izvođenja igara ovog ansambala u jednom trenutku njihovi igrači su sišli sa bine u publiku i zajedno sa članovima naših KUD "Merak" iz Vukašinovca i Gradskog KUD Aleksinac zaigrali kolo sa publikom. Predsednici dveju grčkih gradova Lavrio i Keratea zaigrali su zajedno da njima, a društvo su im pravili predsednik SO Aleksinac Grujica Veljković i drugi prisutni u sali. U programima su učestvovali i Mešoviti hor "Šumatovac" i Aleksinački gradski orkestar.

Trećeg dana održana je panel diskusija u gradskoj Biblioteci "Vuk Karadžić" Aleksinac posvećena projektu koji finansira EU koji je dobio Lavrio u okviru evropskog programa "Evropa za građane i građanke od 2014- 2020". Deo projekta je i otvaranje zajedničkog višejezičkog sajta radi kulturne saradnje, predstavljanja gradova gostiju i domaćina i upoznavanja i zbližavanja mladih na čemu se posebno insistira. Utvrđeni su okvirni sadržaji sajta i predstavljeni učesnici u izradi sajta. U okviru panela predstavljen je film o Aleksincu i kulturno - istotijskim znamenitostima danas. Nastupe i panel pratili su predstavnici grčkih i domaćih sredstava informisanja.

Ova poseta Lavria Aleksincu je doprinos izradi projekata kojima se konkuriše za sredstva od EU, u njima aktivno učestvuju svi zainteresovni u zajednici a posebno mladi. Gosti su ne slučajno izabrali Aleksinac da on bude jedinstven u Srbiji u ovakvom jednom projektu, zbog vekovnih veza i novih koje se intenzivno ostvaruju od 1999. godine između Lavria i Aleksinca, što je i osnova projekta. Istorije radi treba pomenuti da je vožd Prvog srpskog ustanka Karađorđe Petrović bio član grčkog društva Filiki Heterija, koje je ujedinjavalo balkanske narode u oslobođenju od Otomanskog carstva. Istaknuto je da za sve to treba da se obezbede uslovi i sredstva. Osnova za tako nešto su kampovi kojih mi nemamo, a koji su osnova za okupljanje, rad i boravak i druženje mladih i razmeni iskustava. Postoje određena iskustva u uzajamnom dosadašnjem druženju, a tome su doprinele međusobne posete mladih, sportista i predstavnika pomenutih zajednica. U toku ove godine juna su nas posetile njihove sportske ekipe, a avgusta su naši sportisti posetili Lavrio.

Druženju su prisustvovali predstavnici Društva srpsko-ruskog prijateljstva "Pukovnik Rajevski" Žitkovca koji su predstavili fotografije i knjige Reprezentacije veterana "Srbija" Aleksinac, koja je povodom 80 godina proboja Makedonskog fronta boravila u Solunu i Atini, boravku delegacije Krfa Beogradu istim povodom tog jubileja 1998. godine, kao i utakmicama mladih fudbalera Grčke sa FK "Morava" Žitkovac i "Alpos" Aleksinac i veterana najveće solunske opštine Neapori u Soko Banji, sa našim veteranima fudbala.

Maestru Teodorosu Lebesisu uručene su note kompozicije "Car Konstantin" profesora dr Marka R. Aleksića, našeg Aleksinčanina, profesora Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, u cilju afirmacije kulture Aleksinca u Grčkoj. Predsedniku Skupštine grada Lavria Joanisu J. Adamisu predat je istorijski spis "Rajevski, pukovnik sa tri srca" Bože Markovića, kao i tekst pesme "Kula Nebojša" posvećena grčkom junaku Rigi od Ferea, koji je tu stradao. Ova pesma je iz nove desete knjige pesama, kojim se iskazuje novo rodoljublje, profesora Dragiše Markovića, koja će biti objavljena u Banja Luci u izdanju Evropskog defendologija centra.

Ostaje nastojanje da se u ovome uspe, a čemu gosti prednjače, a na nama je da im se pridružimo i ostvarimo planirane ciljeve.

Nastavak na Aleksinac.net...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Aleksinac.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Aleksinac.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.