U Srbiji obeležen novi praznik - Dan srpskog jedinstva, slobode i zastave

Izvor: VOA, 15.Sep.2021, 11:10

U Srbiji obeležen novi praznik - Dan srpskog jedinstva, slobode i zastave

U Srbiji i Republici Srpskoj (RS) obeležen je novouspostavljeni Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave. Dan kada je 1918. godine probijen Solunski front u Prvom svetskom ratu, 15. septembar, proglašen je nacionalnim praznikom u avgustu 2020. Ceremonija je počela artiljerijskom paljbom sa Kalemegdana, a Beograd su preletali helikopteri koji su nosili srpsku zastavu. Kroz centar grada su defilovali Garda Vojske Srbije, konjica MUP-a i pripadnici kulturno umetničkih društava odeveni u ratne uniforme iz Prvog svetskog rata. Vojska Srbije je na Ušću organizovala prikaz naoružanja i vojne opreme. Centralna manifestacija održana je kod spomenika Stefanu Nemanji na Savskom trgu, gde su se okupljenim građanima obratili predsednik Srbije Aleksandar Vučić, srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik i patrijarh SPC Porfirije. Predsednik Srbije rekao je da će se "crveno-plavo-beli barjak" svuda ponosno nositi, prenosi Fonet. Vučić je odgovorio "onima koji Srbiju zbog toga napadaju, da nikada više za srpsku trobojku nećemo da se izvinjavamo, nosićemo je ponosno svuda, i u Australiji i u Americi". "Želimo samo da nosimo srpsko ime i prezime, koga smo time uvredili, koga smo popvredili? To da imate svoju zastavu, ime i prezime, treba da važi za sve narode na Balkanu, bez ikakve iznimke", poručuje predsednik Srbije. Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik je rekao da je jedinstvo uvek pokazivano u teškim istorijskim trenucima, što je odredilo karakter naroda i što ga razlikuje od drugih koji su "uvek čekali da im drugi podare slobodu", objavio je RTS. On je istakao da je Republika Srpska "ponosna što je zajedno sa Srbijom usvojila Zakon o zaštiti ćirlice". Poslanici Skupštine Srbije usvojili su Zakon o upotrebi srpskog jezika u javnom životu i zaštiti i očuvanju ćiriličnog pisma, prenosi Fonet. Zakon je usvojen po hitnom postupku povodom novoustanovljenog praznika Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, obrazložila je ministarka kulture Maja Gojković. Zakonom je predviđeno da ćirilicu moraju koristiti svi koji obavljaju neku delatnost sa većinskim učešćem javnog kapitala. Kada je reč o privatnom sektoru, predviđene su stimulacije za one koji koriste ćirilicu, u vidu poreskih i drugih administraivnih olakšica Za kršenje odredbi novog zakona predviđene su novčane kazne od 50.000 do 500.000 dinara  I Skupština Republike Srpske usvojila je po hitnom postpku Zakon o zaštiti, očuvanju i upotrebi jezika srpskog naroda i ćiriličnog pisma.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

MILE SE SOLIDARISAO SA SRBIJOM: Skupština RS donela zakon koji će razbesneti sve srbomrsce u BiH

Izvor: SrbijaDanas.com, 15.Sep.2021

Srbija i Republika Srpska obeležavaju danas Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave..Narodna skupština Republike Srpske usvojila je danas, po hitnom postupku, Zakon o zaštiti, očuvanju i upotrebi jezika srpskog naroda i ćiriličkog pisma...Za zakon je na posebnoj sednici Narodne skupštine...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.