Osnovan Institut za navodne ratne zločine Srba

Izvor: B92, 08.Nov.2023, 12:58

Osnovan Institut za navodne ratne zločine Srba

Privremene institucije u Prištini osnovale su Institut za ratne zločine počinjene na KiM u periodu od 1998. do 1999. godine, prenosi RTK na srpskom jeziku.

Za izvršnog direktora postavljen je Ade Hetemi.

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti, rekao je na sednici vlade da se time nastavlja "institucionalno opredeljenje za rešavanje svih šteta i zločina počinjenih tokom rata".

"Zato je danas učinjen korak ka očuvanju kolektivnog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pamćenja, koje će služiti nama i generacijama nakon nas. Dakle, formiramo Institut koji će se baviti zločinima Srbije tokom 1998-1999", rekao je Kurti.

Osnivanje instituta dešava se u momentu kada se u Specijalizovanim većima u Hagu održava suđenje četvorici bivših lidera tzv. OVK, među kojima su Hašim Tači i Kadri Veselji, dok se u Prištini po nalogu suda vrše pretresi kuća Hašijevih saradnika i nakon hapšenja Isni Kiljaja zbog krivičnih dela protiv sprovođenja pravde, uključujući ometanje službenih lica u vršenju službenih dužnosti i povrede tajnosti postupka.

Tači, Veselji, Rdžep Seljimi i Jakup Krasnići optuženi su za progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, prisilni nestanak, mučenje i ubistva.

Ta krivična dela kvalifikovana su kao zločini protiv čovečnosti i ratni zločini.

Tzv. OVK je tokom 1998. i 1999. godine izvršila brojne zločine, ubistva i otmice nad pripadnicima vojske i policije tadašnje Jugoslavije, Srbima i drugim nealbancima, kao i Albancima koji nisu prihvatili da budu njeni pomagači ili pripadnici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Ada

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

DEFINITIVNO NEMA NI STIDA, NI SRAMA! Kurti: "Formiramo institut koji će se baviti zločinima Srbije"

Izvor: SrbijaDanas.com, 08.Nov.2023

Za izvršnog direktora postavljen je Ade Hetemi...Privremene institucije u Prištini odlučile su danas da osnuju Institut za ratne zločine počinjene na KiM u periodu od 1998. do 1999. godine, prenosi RTK na srpskom jeziku...Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti, rekao je na sednici...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.