Izvor: SrbijaDanas.com, 08.Nov.2023, 13:03

DEFINITIVNO NEMA NI STIDA, NI SRAMA! Kurti: "Formiramo institut koji će se baviti zločinima Srbije"

Za izvršnog direktora postavljen je Ade Hetemi.

Privremene institucije u Prištini odlučile su danas da osnuju Institut za ratne zločine počinjene na KiM u periodu od 1998. do 1999. godine, prenosi RTK na srpskom jeziku.

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti, rekao je na sednici vlade da se time nastavlja - institucionalno opredeljenje za rešavanje svih šteta i zločina počinjenih tokom rata.

- Zato je danas >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << učinjen korak ka očuvanju kolektivnog pamćenja, koje će služiti nama i generacijama nakon nas. Dakle, formiramo Institut koji će se baviti zločinima Srbije tokom 1998-1999 - rekao je Kurti.

Osnivanje instituta dešava se u momentu kada se u Specijalizovanim većima u Hagu održava suđenje četvorici bivših lidera tzv. OVK, među kojima su Hašim Tači i Kadri Veselji, dok se u Prištini po nalogu suda vrše pretresi kuća Hašijevih saradnika i nakon hapšenja Isni Kiljaja zbog krivičnih dela protiv sprovođenja pravde, uključujući ometanje službenih lica u vršenju službenih dužnosti i povrede tajnosti postupka.

Tači, Veselji, Rdžep Seljimi i Jakup Krasnići optuženi su za progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, prisilni nestanak, mučenje i ubistva.

 Ta krivična dela kvalifikovana su kao zločini protiv čovečnosti i ratni zločini.

 Tzv. OVK je tokom 1998. i 1999. godine izvršila brojne zločine, ubistva i otmice nad pripadnicima vojske i policije tadašnje Jugoslavije, Srbima i drugim nealbancima, kao i Albancima koji nisu prihvatili da budu njeni pomagači ili pripadnici.
Pogledaj vesti o: Ada

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.