Izvor: Luftika.rs, 21.Jan.2021, 22:39

Staljala sam četvoronoške, a profesor me je udarao po zadnjici i govorio da mučem kao krava – 11 prijava protiv profesora ADU

Ispovest Milene Radulović o tome da ju je sa 17 godina silovao Miroslav Mika Aleksić, naišla je na odjek na celom Balkanu i naglo je digla svest svih nas o zlostavljanju, pa su i u Zagrebu devojke krenule da prijavljuju nasilnike koji su im naneli traume, piše Noizz.
“Na prijemnom ispitu na Akademiji dramske umetnosti u Zagrebu, rečeno mi je da stanem četvoronoške. Tadašnji profesor me je udarao svojim dlanom po gu*ici i govorio da mučem kao krava. Znam da nisam bila jedina kojoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << je to radio”, jedno je od mnogih anonimnih svedočanstva koja prepričavaju gnusna iskustva s Akademije dramskih umetnosti u Zagrebu.
Ova i slične ispovesti objavljene su na Fejsbuk stranici “Nisam tražila”.
Vođstvo zagrebačkog ADU-a odmah je reagovalo i uveravaju da čine sve kako bi postigli pravdu za studentkinje koje su prijavile zlostavljanje.
Radna grupa za prikupljanje podataka o eventualnim slučajevima zlostavljanja, kršenja načela ravnopravnosti polova i povezanih oblika diskriminacije i uznemiravanja koji se odnose na studente i studentkinje Akademije dramske umetnosti Univerziteta u Zagrebu juče je održala prvi radni sastanak tokom kojeg su analizirane dosadašnje prijave te utvrđeni dalji koraci rada tela, piše Jutarnji list.
“Zaključno sa sredom, 20.1.2021, na radnu grupu su pristigle tri anonimne prijave te osam anonimnih prijava podnesenih putem formulara koji je dostupan online. Pet prijava se odnosi na ukupno četiri profesora koji se i dalje nalaze u radnom odnosu s Akademijom, dok se ostale prijave odnose na tri penzionisana, odnosno jednog bivšeg saradnika Akademije”, ističu s Akademije.
Kakva je procedura s optuženim profesorima, odnosno da li su trenutno na radnim mestima, dekanka Franka Perković Gamulin je odgovorila:
“Da, deo ih je još na radnim mestima, sve dok ne dobijemo sve temelje za pokretanje zakonskih procedura. Pretpostavljam da ćemo ih imati najkasnije za deset do četrnaest dana”, ističe.
Radna grupa će napraviti nove prijave te će na idućem sastanku, u ponedeljak 25.1.2021, a nakon konsultacija s Uredom pravobraniteljice za ravnopravnost polova doneti odluke o modusima sankcionisanja navedenih prijava.
“Odlučeno je da će platforma za dojavu prijava kroz ovu radnu grupu biti za studente i studentkinje Akademije otvorena i u budućnosti”, jedan je od zaključaka radne grupe ADU-a koja je osnovana zbog niza ispovesti o slučajevima zlostavljanja, kršenja načela ravnopravnosti polova i povezanih oblika diskriminacije i uznemiravanja objavljenih na Fejsbuk profilu “Nisam tražila” te komentara studentkinja i studenata ADU-a koji su usledili na toj društvenoj mreži.
Facebook stranica “Nisam tražila”, koju danas prati više od 23.000 ljudi, pokrenuta nakon šokantne ispovesti 26-godišnje srpske glumice Milene Radulović koja je, s još nekoliko devojaka, a među kojima su i maloletnice, policiji prijavila da ih je silovao ili seksualno uznemiravao poznati srpski reditelj, scenarista i učitelj glume Miroslav Mika Aleksić (68), koji je u subotu uhapšen u Beogradu.
Mnoge ispovesti filmskih radnica iz regiona, mukotrpna za čitanje, pojavljuju se nezaustavljivo na profilu “Nisam tražila” koju su pokrenule četiri koleginice, bivše studentkinje na Akademiji scenskih umetnosti u Sarajevu: Ana Tikvić, Nadine Mičić, Matea Mavrak i Asja Krsmanović.
Podsetimo, o višestrukom silovanju progovorila je hrabra glumica Milena Radulović.
Svoje traume iz Mikine škole podelila je i glumica Hana Selimović.
Miku Aleksića je dosad prijavilo 20 učenica.
Branka Katić o svom iskustvu sa Aleksićem: Govorio mi je da se sa 15 godina sisama probijam kroz svet
Glumica Hasija Borić o seksualnom zlostavljanju u Dramskom studiju u Sarajevu.

Nastavak na Luftika.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.