Izvor: RTS, 24.Sep.2022, 14:08

Spasavanje građana i veštine u gašenju požara - desantni čamci i helikopter u vežbi MUP-a

Sektor za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova svečanim defileom pripadnika i pokazno taktičkom vežbom obeležio je na Adi Ciganliji svoj dan.
Tokom polusatne vežbe pripadnici Sektora za vanredne situacije prikazali su veštine, znanja i sposobnosti u gašenju vatrene stihije, spasavanju i evakuaciji ugroženih građana kako iz saobraćajnih nezgoda, tako i sa zapaljenih plovila, višespratnica, ali i iz vode uz upotrebu helikoptera.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
Prikazali su i veštine u gašenje požara upotrebom desantnih čamaca, ali i tehničke intervencije sa opasnim materijama i pronalaska i transporta neeksplodiranih mina, granata, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova.
Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin poručio je da biti uz onoga koji pati nije posao već životna misija pripadnika Sektora za vanredne situacije, misija zbog koje postoje i razlog ponosa što nose uniformu vatrogasaca spasilaca, navedeno je u saopštenju MUP-a.
Ministar je naglasio da taj rat vode vatrogasci spasioci, predviđaju zaposleni u Upravi za preventivnu zaštitu i da se on vodi svakoga dana i zbog toga se zahvalio vatrogascima spasiocima što su uvek tu za građane kada je teško.

"Dok mi danas slavimo ovaj dan, govorimo o onome dobrom što smo uradili, obećavamo da ćemo raditi bolje, sada, ovog trenutka, nečiji život je ugrožen i neko od pripadnika Sektora za vanredne situacije je tu da mu sačuva život, spase imovinu, sačuva zdravlje. U ovom trenutku vatrogasac je spasio nečiji život, vratio nadu, neko će imati razloga da po njemu da ime sinu, unuku", naglasio je ministar
Svi pripadnici sektora za vanredne situacije, kao je rekao, nešto su više od običnih službenika, više od onih koji završe posao kada skinu uniformu, jer za njih obaveza spasavanja ljudskih života nikada ne prestaje.
Spaseno 27.965 osoba od 2019. godine Načelnik Sektora za vanredne situacije Luka Čaušić istakao je da su od osnivanja Sektora za vanredne situacije 17. septembra 2009. godine, vatrogasci spasioci bili angažovani u 415.205 intervencija i spasili 27.965 osoba.

Naglasio je da su u poslednjih godinu dana renovirana i rekonstruisana 24 objekta Sektora za vanredne situacije, da su izgrađena četiri nova objekat Sektora za vanredne situacije, od kojih naročito ponos predstavlja prva vatrogasna stanica na Novom Beogradu, koju su građani ove opštine i beogradski vatrogasci čekali decenijama.
"U toku je izgradnja i vatrogasne stanice u Trgovištu, koja će biti gotova za 45 dana, a za desetak dana krećemo u izgradnju Uprave za vanredne situacije u Kragujevcu", rekao je Čaušić i dodao da je pokrenut i strateški projekat proizvodnje domaćih vatrogasnih kamiona.

Ukazao je da je ove godine u Srbiji bilo 23,5 požara više na otvorenom i da je svaki od 13.810 šumskih i požara na otvorenom ugašen i lokalizovan za manje od 24 sata od prijave.
Čaušić je naglasio da ovakvi uspesi ne bi bili ostvareni bez podrške ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina, najveće podrške jednog ministra unutrašnjih poslova koju je ova služba imala, ne samo od formiranja Sektora za vanredne situacije, već i u odnosu na službe koje su ranije postojale.
Reči zahvalnosti Zahvalnost pripadnicima Sektora za vanredne situacije na njihovoj humanosti, hrabrosti, spremnosti da u svakom trenutku budu tu i pomognu, iskazali su Anita Božilović, majka dečaka koga su hrabri vatrogasci Saša Lalić i Andrija Trifunović u Zaječaru spasili iz šahta sa vodom, dubine oko četiri metra i Aca Nadev državljanin Severne Makedonije čiji je život, nakon saobraćajne nezgode, u kojoj je ostao zarobljen u kamionu, spasao komandant vatrogasno spasilačke jedinice u Vranju Vedran Tašković.

Anita Božilović istakla je da će taj 13. jun pamtiti do kraja života i da od tog dana njen sin ima svoje anđele čuvare, Sašu i Andriju.
Aca Nedev zahvalio se svom spasiocu Vedranu Taškoviću, ali i svim vatrogascima koji svakodnevno, rizikujući sopstveni život, brinu o svim građanima.
U sklopu obeležavanja Dana Sektora za vanredne situacije ministru unutrašnjih poslova Aleksandru Vulinu i državnom sekretaru Bojanu Jociću uručeni su prigodni pokloni, a pripadnicima Sektora koji su tokom ove godine ostvarili izvanredne rezultate uručene zlatne plakete i značke.
Pogledaj vesti o: Ada

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.