Otac nastradalog Mateja Periša: Želeo bih da se zahvalim Beogradu na srcu koji mi je dao

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Maj.2022, 16:28

Otac nastradalog Mateja Periša: Želeo bih da se zahvalim Beogradu na srcu koji mi je dao

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije prisustvovao je danas ispraćaj tela Splićanina Mateja Periša, koje je pronađeno u Dunavu na Adi Huji, nakon što se mladiću izgubio trag u noći između 30. i 31. decembra.

Patrijarh Porfirije istakao je da smo se svi, bez obzira na naciju i veroispovest, molili za Mateja.

Matejev otac Nenad Periš zahvalio se svim vernicima koji su se molili za Mateja, SPC i Beogradskoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << nadbiskupija za održanu misu.

"Moj sin, njegovi posmrtni ostaci, i ja odlazimo, ali naša srca ostaju ovde", poručio je Nenad Periš.

Ispraćaj je predvodio beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar, koji je prethodno služio svetu službu za Mateja Periša, kojoj je prisustvovao zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić i više desetina građana koji su došli da odaju počast preminulom Mateju i izjave saučešće njegovom ocu Nenadu Perišu.

Prisutan je i veliki broj novinarskih ekipa.

Posmrtni ostaci Mateja Periša biće sahranjeni u Splitu, u krugu porodice.

Otac Mateja Periša, Nenad, u obraćanju pre službe, ispred Crkve Svetog Antuna, zahvalio je Beograđanima na podršci koju su mu pružili.

''Želeo bih da se zahvalim Beogradu na srcu koji mi je dao i bez obzira što je Matej završio ovde, to srce mi je jako pomoglo da kroz ovih 139 dana osetim ljudsku ljubav, brigu, saosećanje i sve ono što je čoveku u takvim trenucima neophodno'', rekao je Periš.

Zahvalio je MUP-u Srbije koji je, kako je rekao, napravio ogroman posao i istakao da je svaki kontakt sa njima pre svega bio ljudski, a onda i vrlo profesionalan.

''Onakav kakav mi je trebao da kroz sve ovo prođem, a da, ipak, saznam sve detalje istrage'', rekao je Periš i zahvalio i MUP-u Hrvatske i MUP-u BiH.

Izrazio je zahvalnost svim novinarima i njihovim redakcijama jer su, kaže, znali da prave razliku između vesti i vesti koje prave bol.

Periš je zahvalio i patrijarhu Porfiriju koji će, kako je rekao, uskoro doći u crkvu Svetog Antuna, kao i svim pravoslavnim vernicima koji su učestvovali u molitvama.

On je rekao da najavljuje novu stranicu života koja će biti protkana sećanjima iz Beograda, ali da misli da će biti bolji čovek.

''Sad je gotovo, odlazim kući sa sinom'', rekao je Periš.

Prisutnima se obratio i nadbiskup Hočevar koji je istakao da su želeli da se dostojanstveno oproste od Mateja Periša i da mu je drago što su se Beograđani pridružili tome.

''Otac Nenad svojom svestranom refleksijom doprineo je da između Srbije i Hrvatske nastanu novi odnosi. U tom nestanku vidim poziv da među nama nikada ne nestane prijateljstvo, razumevanje i ljubav'', rekao je Hočevar.

On je dodao da nije slučajno da je telo Mateja Periša otkriveno 18. maja.

''To je dan kada grad Split slavi svog mučenika Feliksa iz vremena Dioklecijana. Sveci su nam pomogli'', poručio je Hočevar.

U crkvu Svetog Antuna stigao je i zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Telo Mateja Periša ispraćeno iz Beograda, nadbiskup i patrijarh predvodili oproštaj

Izvor: Radio 021, 20.Maj.2022

Telo mladog Splićanina Mateja Periša ispraćeno je u crkvi Svetog Antuna u Beogradu. Građani su odali počast preminulom Mateju i izrazili saučešće njegovom ocu Nenadu Perišu.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.