Nvidia GeForce RTX 4090 beleži kontinuiran pad cena na tržištima širom sveta

Izvor: Piplmetar.rs, 16.Feb.2024, 16:30

Nvidia GeForce RTX 4090 beleži kontinuiran pad cena na tržištima širom sveta

Posle skoro konstantnog rasta cena u prethodnom kvartalu, Nvidia GeForce RTX 4090 GPU se polako, ali sigurno kreće ka preporučenoj maloprodajnoj ceni kompanije (MSRP) na tržištima širom sveta. Cena vodeće Ada Lovelace GPU arhitekture koja, između ostalog, pokreće jednu od najpopularnijih grafičkih karata na tržištu, bila je uglavnom posledica trgovinskog problema između SAD i Kine. Pomenuta grafička karta se u ovoj situaciji >> Pročitaj celu vest na sajtu Piplmetar.rs << našla pod zabranom izvoza za Kinu, što je prouzrokovalo nestašicu ne samo na kineskom tržištu, već i širom sveta.
Kako bi se suprotstavila ovoj situaciji, Nvidia je objavila revidirani GeForce RTX 4090D GPU specijalno za tržište Kine, ali je originalna kartica i dalje zadržala zainteresovanost potrošača.
U novembru 2023. godine, cena RTX 4090 modela je dostigla granicu od dve hiljade američkih dolara, što je otežalo nabavku zbog visokih cena i ograničene dostupnosti. Međutim, Istraživačka kompanija 3DCenter, sada ukazuje na konstantan pad cena, posebno u Nemačkoj. Prosečna cena popularne grafičke karte u ovoj zemlji sada se kreće od 1.850–1.950 evra, što je pad od tri do pet posto u odnosu na prethodni mesec. Od januara 2024, pad cena se dodatno ubrzao, a iako i dalje nije dostigao MSRP od 1.599 evra, sada je na nivou od 1.799 evra.
Osim toga, cena Ada Lovelace GPU arhitekture generalno pokazuje opšte poboljšanje u Evropi. Srednje klase grafičkih karata zasnovane na njoj, poput GeForce RTX 4060 Ti, takođe beleže snižene cene. Najveći e-trgovac elektronikom u SAD, Newegg, isporučuje GeForce RTX 4090 po ceni od 1899 dolara,  a to nike mali pad u odnosu na cenu od 1.999 dolara pre samo mesec dana.

Benchmark
Na kraju, iako ostaje neizvesno kada će Nvidia GeForce RTX 4090 dosegnuti stvarnu cenu od 1.599 dolara, poboljšanja u snabdevenosti i dostupnosti mogla bi prvo da budu u fokusu, što znači da ćemo za početak videti poboljšanja barem u povećanju zaliha.
Opširnije
Izvor: Benchmark.rs

Nastavak na Piplmetar.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Piplmetar.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Piplmetar.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.