Momo Kapor - u njega su naše mame bile zaljubljene

Izvor: Vesti-online.com, 06.Sep.2012, 19:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Momo Kapor - u njega su naše mame bile zaljubljene

Film Đorđa Markovića "Momo uncut" u produkciji Zadužbine "Momo Kapor" otvoriće ovogodišnju manifestaciju "Momin krug" u petak, 7. septembra, na Adi Ciganliji, sa početkom u 20 časova.

Osnovu za ovaj film predstavlja materijal zabeležen za potrebe televizijskog serijala "SFRJ za početnike", ujedno poslednji video-zapis poznatog pisca i slikara. Autor naglašava da ovaj film pre treba smatrati neprocenjivim dokumentom, pa tek onda dokumentarnim filmom i otkriva: >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com <<

- Kaporov dar da ispriča priču slikovitije i životnije nego što ona izgleda na bilo kakvoj fotografiji ili videu uputila nas je na stil i koncept filma koji se očitava u naslovu "Momo uncut". Rešili smo da ostavimo taj poslednji intervju s Momom potpuno ogoljenim, što bi se televizijskim žargonom reklo - bez ikakvih "pokrivalica". Jedina intervencija je bila to što smo izborom sagovornika koje smo dodali u ovaj video-dokument, da se svojim sećanjem nadovežu na Momine priče, napravili priču o Momi. Kaporovo sećanje na fenomene ex-Jugoslavije je vrlo važno, jer je on pre svega značajan kao deo te istorije naše bivše zemlje. Onoga što je tu zemlju činilo interesantnom i drugačijom. I kojeg ćemo se rado sećati, kaže autor Đorđe Marković.

U filmu o Momi i kulturnim fenomenima na koje se on osvrće pričaju i njegovi prijatelji u čijem društvu je uvek voleo da se nađe – Matija Bećković, Emir Kusturica, Igor Mandić, Mirjana Bobić-Mojsilović, Boris Miljković, Petar Peca Popović, Radmila Stanković, Puriša Đorđević i Dejan i Olja Cvejić, vlasnici "Konobe" na Neimaru koja je poslednjih godina bila Momina druga kuća.

– To su sve jako emotivna sećanja koja zrače velikim respektom prema Momi. Ceo film odiše jako pozitivnom setom, ističe Marković.

Emisija "SFRJ za početnike" je dokumentarno-zabavni serijal, kolažnog tipa. Svaka od 16 epizoda govori o pojmovima (fenomenima) vezanim za kulturu svakodnevice u SFRJ, onako kako ih se sećaju nekadašnji SFRJ državljani - s nostalgijom, sarkazmom, humorom. Serijal, koji se do skoro emitovao na TV B92, se bazirao na privatnim sećanjima sagovornika, bez zalaženja u zvaničnu istoriografiju i ideološke analize. Tako je zabeleženo i sećenje Mome Kapora na sve ono što je je bilo sastavni deo života svakog žitelja SFRJ.

Đorđe Marković, kreativni direktor ovog televizijskog serijala, se priseća tog snimanja koje se desilo nekoliko meseci pred Mominu smrt.

- Na ceo taj dan gledam kao na nešto što čoveka učini bogatijim za ceo život. Kako snimanje samog intervjua tako i predivno veče koje smo proveli posle toga s Momom u Klubu Književnika. Simbolično ili ne, ali te večeri je zatvoren stari Klub, a ja mogu da kažem da sam proveo jedno veče u kafani, u društvu Mome Kapora, koga sam pamtio kao nekog čiku u koga su sve naše mame bile zaljubljene!

Opšte je poznata nostalgija za bivšim, boljim vremenima u staroj Jugoslaviji. O tome da li je stvarno prošlost bila bolja nakon svog iskustva posle snimanja, Đorđe kaže:

- Nemoguće je to definisati kao crno - belo. Bez obzira na to što se moja porodica neće verovatno složiti jer nam je komunizam naneo i dosta zla, moje sećanje kao nekog dečaka koji je sa 19 godina već ostao bez te zemlje, je da je bilo bezbrižnije. Ali to je valjda samo jedno detinjstvo koje bi i logično moralo da bude bezbrižnije. Sada, sa ove tačke gledišta, ipak ne mogu da se otmem utisku da me sve to asocira na Monti Pajton Leteći Cirkus. Jako dobar crni humor, sa elementima naučne fantastike.

Premijerna projekcija filma "Momo uncut" je prvog dana festivala, 7. septembra, a repriza drugog dana, 8. septembra, u Muzeju jugoslovenske kinoteke, s početkom u 20.45h.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.