Izvor: Luftika.rs, 26.Sep.2022, 12:23

Lidl uklonio 1,2 tone plastike, stakla i limenki iz Dunava i Save

U akciji čišćenja koju je kompanija Lidl Srbija sprovela u saradnji sa udruženjem „Čepom do osmeha“ i „Jedriličarskim klubom Ada“, u subotu 10. septembra, uklonjeno je 1,2 tone otpada sa obale Save i Dunava. Sa ciljem edukacije novih generacija o odgovornom odnosu prema otpadu, održano je i 5 radionica sa preko 400 dece predškolskog i školskog uzrasta.
Prilikom čišćenja priobalja reka Save i Dunava na potezima od kule Nebojše do spomenika Braniocima Beograda u jednom >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << i Beton hale u drugom pravcu, Lidl Srbija je sa svojim partnerima prikupio 1,2 tone otpada, od čega je većina komunalni otpad težine oko 1 tone. Pored toga, sakupljeno je najviše stakla, zatim PET ambalaže i nešto limenki.
Akcija čišćenja sa ciljem uklanjanja plastike iz reka pre nego što dospe do mora i okeana je deo internacionalne kampanje Švarc (nem. Schwarz) grupe – River Cleanup Collective i sprovedena je u okviru strategije za odgovorno upravljanje plastikom REset Plastic.
Uz Srbiju, u akciji su učestvovale i Švarc kompanije iz Nemačke, Austrije, Mađarske, Bugarske, Rumunije, Hrvatske, Slovačke i Poljske, skoro svaka Lidl i Kaufland zemlja kroz koju protiče Dunav ili neka od njenih pritoka. U okviru ove kampanje, sprovedeno je 12 akcija, u kojima je učestvovalo oko 1.500 volontera, a ukupno je uklonjeno skoro 5 tona otpada iz reka i sa priobalja.
– Veoma je važno da čuvamo našu zemlju i da obezbedimo novim generacijama bolje mesto za život. Edukacijom najmlađih i davanjem primera dobre prakse možemo da utičemo na to da odgovorno upravljanje otpadom donese bolje sutra – izjavila je rukovodilac Korporativnih komunikacija u Lidlu Srbija Martina Petrović.
Udruženje „Čepom do osmeha“, čije se poslovanje zasniva na odgovornom upravljanju otpada, i ovaj put je partner akcije čišćenja koju je Lidl Srbija organizovao.
– Moramo definitivno da se zapitamo da li znamo koliko su nam važne reke, kolika je njihova neizmerna vrednost. Pozivamo sve ljude, građane Republike Srbije na odgovornost prema rekama, da imamo čiste reke jer to direktno utiče na jedno od osnovnih ljudskih prava a to je pravo na zdravu životnu sredinu. Ovakvim zajedničkim aktivnostima i edukacijama definitivno dajemo primer svima, a pogotovo najmlađima koliko nam je ekosistem važan i briga o njemu je naša obaveza i dužnost – izjavila je Vanja Petković, predsednica udruženja „Čepom do osmeha“.
Zahvaljujući motorizovanom vozilu i dve jedrilice „Jedriličarskog kluba Ada“, uz pomoć preko 50 volontera, akcija je uspešno sprovedena uz velike količine prikupljenog otpada.
– Zahvaljujemo se svima koji su učestvovali u ovoj akciji. Pre svega kompaniji Lidl Srbija kao inicijatoru, zatim udruženju „Čepom do osmeha“ koje je prenelo svoju energiju, timski duh i dragoceno znanje na sve ostale, volonterima, kao i našim članovima jedriličarima koji su svoje iskustvo sa vode po ko zna koji put upotrebili za dobrobit okoline i društva u kome se nalazimo – izjavio je Miloš Dobrosavljavić predsednik „Jedriličarskog kluba Ada“.
Lidl Srbija je takođe sa svojim partnerima organizovao edukacije u „Jedriličarskom klubu Ada“ i četiri različite predškolske i školske ustanove o uticajima plastike po životnu sredinu i značaju njenog odgovornog odlaganja na predviđena mesta. Na radionicama je ukupno bilo oko 400 dece.
Lidl razbija! Za svaku recikliranu flašu ili limenku uplaćuje 5 dinara za lečenje dece

Nastavak na Luftika.rs...


Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.