Kandidatura Ade Ciganlije za dobijanje Plave zastave

Izvor: Glas javnosti, 26.Jun.2011, 08:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kandidatura Ade Ciganlije za dobijanje Plave zastave

BEOGRAD - JP "Ada Ciganlija" kandidovala se za dobijanje Plave zastave, prestižnog priznanja koje se dodeljuje na osnovu strogo propisanih kriterijuma, za samo jednu sezonu. Međunarodni program Plava zastava u Srbiji se uspostavlja u okviru Nacionalnog seminara, koji je organizovan u Centru za vodene sportove na Adi Ciganliji. Na seminaru su bili predstavljeni i članovi Nacionalnog komiteta, kao i Nacionalni žiri i Nacionalni operater. >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << Ada se prvi put kandidovala za Plavu zastavu, a to je ujedno i prva kandidatura ovog tipa iz Srbije.

- Plava zastava za plaže i marine je međunarodni ekološki program zaštite životne sredine mora, reka, jezera i priobalja, čiji je prvenstveni cilj održivo upravljanje vodama i obalnim pojasom. JP "Ada Ciganlija" može da se pohvali visoko razvijenom svešću u svim navedenim segmentima. Uveren sam da nećemo biti jedini koji su se iz Srbije kandidovali za ovo prestižno priznanje, kao i da ćemo već sledeće sezone taj program uspešno sprovoditi na najpopularnijem beogradskom izletištu, dajući na taj način i ostalima podstrek i primer dobre prakse - rekao je Zoran Gajić, direktor JP "Ada Ciganlija".

U toku je i izrada studije izvodljivosti projekta Plava zastava za plaže i marine u Srbiji, koja obuhvata analizu potencijala plaža i marina, usaglašenih propisa, kvaliteta vode za kupanje i drugih oblasti životne sredine, obrazovanja i turizma, sa međunarodnim standardima i kriterijumima.

Intelektualni vlasnik Plave zastave i međunarodni rukovodilac ovog programa je "Fondacija za edukaciju u oblasti životne sredine" (Foundation for Environmental Education - FEE), čije je sedište u Kopenhagenu, a koju je osnovao Evropski savet 1981. godine.

Do sada je u svetu ustanovljeno više od 3.000 Plavih zastava, od čega više od 2.500 na plažama i 600 u marinama, a u program je trenutno uključeno više od 30 evropskih, kao i značajan broj vanevropskih država kojima je turizam jedan od strateških ciljeva.
Pogledaj vesti o: Kandidatura Srbije

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.