Hoćemo ponovo „viršle u zemički“, čuveni crveni jugoslovenski kiosk K67 vraća se u život?

Izvor: Luftika.rs, 06.Dec.2022, 10:20

Hoćemo ponovo „viršle u zemički“, čuveni crveni jugoslovenski kiosk K67 vraća se u život?

U čuvenom crvenom K67 kiosku prodavale su se, kažu stariji građani, najukusnije viršle na svetu, sa domaćim senfom i toplim zemičkama. „Viršle u zemički“, kratak i jasan bio je natpis na tim simbolima Jugoslavije, koje je davne 1966. kreirao arhitekta iz Slovenije, Saša Janez Mahtig.
Prodaja je išla dobro sve do kraja osamdesetih godina prošlog veka, piše Telegraf biznis.
U saradnji sa pekarom „Jezero“ sa Ade, koja je za kioske pravila zemičke, posao je cvetao, >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << te se dnevno mesilo oko 30.000 zemički. Ipak, ta količina nije bila dovoljna, pa su se one dodatno dopremale iz Obrenovca.
Foto: Tanjug / Filip Krainčanić Tridesetak godina kasnije, popularni jugoslovenski kiosk vraćen je u život. Naime, početkom leta 2021. osvanuo je na njujorškom Tajms skveru.
Postavljen je kao deo projekta Times Square Transmissions 2021. i korišćen je kao DJ kabina za puštanje muzike. Čuvena „crvena kutija“, kako je opisuju, „smatra se jednim od obeležja jugoslovenskog industrijskog dizajna“.
Studying some 1970s Yugoslavian modular with the K67 kiosk @themuseumofmodernart #mmc #DfMA Fiberglass reinforced polyester pic.twitter.com/CN207241Mx
— James Morgan (@JamesMorgan_HTS) August 31, 2018

Godine 1999. obustavljena je proizvodnja kioska i do tada je proizvedeno oko 7.500 komada. Iako je većina ostala u Jugoslaviji, mnogi kiosci su izvezeni u inostranstvo: u Poljsku, Irak, Keniju, Novi Zeland, Japan, Sovjetski Savez i Sjedinjene Američke Države.
Jedinstven i inovativan dizajn privukao je pažnju stručnjaka iz industrije izvan socijalističke Jugoslavije.
Godine 1970. završeni prototip je predstavljen u uticajnom časopisu za arhitekturu, Design, a vrlo brzo kiosk je pridodat zbirci Muzeja moderne umetnosti u Njujorku, gde se čuva i danas.
Prošlog maja, The Lot Radio je promenio njegovu lokaciju, organizujući grupu di-džejeva da izvode muziku uživo sa Tajms skvera.
– Crveni starinski kiosk K67 iz 1960-ih godina prošlog veka postaje di-džej štand i živa muzika će se emitovati svakog dana od 10 do 22 časa. Posetioci Njujorka i Tajms skvera mogu da uživaju u melodijama i nastupima uživo, ili onlajn, gledajući video snimke na thelotradio.com, pisalo je na zvaničnom sajtu radija.
Priča se o crvenom kiosku i u 2022. Osim što je lepo, s vremena na vreme, prisetiti se takvih simbola stare Jugoslavije, lepo je znati i da neke vrednosti ne prolaze.
Naime, frilens novinar Džejms Džekson, koji prati vesti na polju Nemačke i Centralne Evrope, nedavno nas je na Tviteru iznenadio novim postom.
Just found a company that refurbishes Yugoslav K67 Kiosks and now desperately thinking of business ideas that would justify buying one pic.twitter.com/bOv2kebbIl
— James Jackson (@derJamesJackson) December 1, 2022

– Upravo sam našao kompaniju koja renovira jugoslovenske kioske K67 i sada očajnički razmišljam o poslovnim idejama koje bi opravdale kupovinu jednog, napisao je Džekson 1. decembra.
Izvor: Telegraf biznis
Iskra, Simpo, Kraš… Šta je sve proizvodila Jugoslavija? (FOTO)

Pogledaj vesti o: Ada

Nastavak na Luftika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.