Europa Clipper misija vam omogućava da pošaljete svoje ime u svemir

Izvor: Piplmetar.rs, 12.Jun.2023, 23:30

Europa Clipper misija vam omogućava da pošaljete svoje ime u svemir

Putovanje u svemir je (barem trenutno) nešto o čemu većina nas može samo da sanja, ali postoji mogućnost da makar vaše ime postane deo prave svemirske misije. NASA nudi šansu svima koji su zainteresovani da se njihovo ime nađe na letelici Europa Clipper, koja će putovati beskrajnim prostranstvom svemira kako bi istražila Jupiterov mesec Europa.
Pored imena, na brodu će se naći i delo “In Praise of Mystery: A Poem for Europa”, koju je napisala američka pesnikinja >> Pročitaj celu vest na sajtu Piplmetar.rs << Ada Limón. Ova inicijativa, koju NASA naziva “Message in a Bottle” (poruka u boci) će poslati pozdrav sa Zemlje u najtamnije dubine našeg solarnog sistema, prenosi Digital Trends.
NASA kaže da je “poruka u boci” savršena konvergencija nauke, umetnost i tehnologije i da će naša imena putovati solarnim sistemom na brodu koji može da izdrži radijaciju, u potrazi za tajnama zaleđenog meseca Jupitera.
Letelica Europa Clipper bi trebalo da bude lansirana sa Kejp Kanaverala u Floridi u oktobru 2024. godine i biće joj potrebno šest godina da stigne do svog odredišta. Dok bude orbitirala oko Jupitera i obavljala višestruke prelete meseca Europe, set naučnih instrumenata će prikupljati podatke o podzemnom okeanu, ledenoj kori i atmosferi meseca.

NASA NASA
Glavni cilj misije je da otkrije da li ispod površine Europe postoji mesto koje bi moglo da ima život. Misija će takođe pokušati da otkrije prirodu ledenog omotača i okeana ispod njega, kao i da sazna više o sastavu i geologiji meseca.
Međutim, pre nego što misija počne, Zemljani će imati priliku da postanu deo nje.
Opširnije
Izvor: Benchmark.rs

Nastavak na Piplmetar.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Piplmetar.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Piplmetar.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.