Deponija prerasta u oazu za odmor

Izvor: Politika, 08.Jul.2012, 23:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Deponija prerasta u oazu za odmor

Na delu obale Ade Huje ušuškali su se kafići nalik onim na Adi Ciganliji, a unutar rečnog poluostrva izgrađeno je šetalište, trim-staza, teniski tereni, dečje igralište...

Ada Huja, nekadašnja zvanična deponija za komunalni otpad, a potom decenijama divlje odlagalište šuta, korak po korak preobražava se u kutak za rekreaciju i odmor. Deo ovog poluostrva već je uređen, ali kako ističe Stojan Nikolić, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << predsednik opštine Palilula, neće se na tome stati.

U blizini restorana „Carska hota” izgrađen je i prvi fitnes park u gradu i trim-staza u dužini od oko 1.800 metara.

– Imamo u planu da malo pomerimo trim-stazu i izgradimo prolaz za automobile i nekoliko manjih parkinga. Žitelji Karaburme i Višnjičke banje već dolaze ovde na rekreaciju, dovode mališane na dečje igralište. Postavili smo rasvetu na svim prilazima, a duž šetališta instalirane su solarne svetiljke – napominje Nikolić.

Na delu dunavske obale, nasuprot ukotvljenih barži, ušuškali su se kafići nalik onim na Adi Ciganliji. Palilulci su se već udružili i od blata i drveta izgradili takozvanu Keltsku kuću, koja bi trebala da postane mesto za kulturna dešavanja.

Uprkos sporu između grada i „Luke Beograd”, u vezi sa korišćenjem zemljišta na Adi, deo po deo poluostrva postaje mesto za odmor. Tome ne smeta ni činjenica da je u neposrednom komšiluku fabrika kartonske ambalaže i šljunkara. Na Adi je i dalje karting klub, a u poslednje vreme sve su posećeniji teniski tereni.

– U vlasništvu opštine su četiri teniska terena sa šljakom i jedan betonski – precizira Nikolić.

Na jednom od njih snimana je reklama sa Novakom Đokovićem u glavnoj ulozi, a za potrebe spota, betonska podloga ofarbana je u plavo.

Iza teniskih terena, prostire se „divlja” Ada. Šiblje, visoka trava, a kada pomislite da je „kraj sveta”, počinje staza nasuta utabanim šutom, koja vodi do špica Ade i parka Supernatural, gde je ove godine održana manifestacija  „Dan Dunava”.

– U dogovoru sa Nevladinom organizacijom „Supernatural” imamo u planu da oplemenimo deo po deo Ade. Sa prostora na kome je sada park, prethodno su odnete tone i tone građevinskog otpada. Volonteri ove organizacije se trude da posađeno drveće redovnim zalivanjem održe. To nije lako, jer su ispod površine slojevi šuta i otpada, pa drveće teško opstaje – objašnjava Nikolić. Na ovom delu Ade, koji se nalazi preko puta „Paradajz ostrva”, u planu je da se izgradi pristanište za čamce.

– Na tom potezu nema obaloutvrde, ali ćemo omogućiti svim zaljubljenicima u reku da mogu da pristanu, privežu čamac i borave na Adi Huji. U planu nam je i da u blizini Supernatural parka izgradimo biciklističku stazu, koja bi spajala park sa teniskim terenima i šetalištem – napominje predsednik opštine i kaže da su to planovi koji bi mogli da se ostvare za godinu, dve dana.

B. Vasiljević

-----------------------------------------------------------

Kako očistiti Dunavac

Na obalama rukavca Dunavac, na kome bi, da je sreće, vrvelo od kupača, pecaroša i zaljubljenika u vodu i prirodu, nalazi se 300.000 kubnih metara teško zagađenog nanosa. Jedino što opstaje je marina za čamce.

– U planu je da, kada se izgradi postrojenje za prečišćavanje fekalnih voda, počne sa sređivanjem Dunavca. Za to će biti potrebne desetine miliona evra. Postoje dva plana kako bi se ovaj rukavac uredio. Prvi je da se radi takozvano izmuljavanje vode i čišćenje dna, a drugi je da se ovaj deo učini protočnim, pa da reka sama očisti mulj – kaže Nikolić.

-----------------------------------------------------------

Palilula – centar kulturnih događanja

Prema rečima Stojana Nikolića, predsednika opštine Palilula, postoji nekoliko projekata čija je realizacija u toku ili su u planu.

– Cilj nam je da Ustanova kulture Palilula postane centar beogradskih kulturnih događanja, a ne samo palilulskih, da se završi petlja na Pančevačkom mostu. U toku je izgradnja škole u Višnjičkoj banji i u Ovči, plan je i da napravimo ili da proširimo postojeće obdanište u Krnjači i da napokon započnemo sa izgradnjom kanalizacione mreže u Krnjači. To je ogroman projekat, ali sa izgradnjom crpne stanice stvaraju se uslovi da se počne sa rešavanjem ovog pitanja i da sugrađani vide da su dugogodišnja ulaganja i pripreme imale smisla. U Kotežu bi trebalo da se izgradi dom zdravlja, kao i u Borči, što nam je prioritet – kaže Nikolić.

objavljeno: 09.07.2012
Pogledaj vesti o: Ada

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.