Brnabić: Učićemo decu kako, a ne šta da misle

Izvor: B92, 03.Sep.2018, 10:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brnabić: Učićemo decu kako, a ne šta da misle

Novi Sad -- Premijerka Ana Brnabić i predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović obišli su obnovljenu Osnovnu školu "Čeh Karolj" u Adi.

Brnabić, ministar prosvete Mladen Šarčević, pokrajinski premijer Igor Mirović i predsednik Skupštine APV Ištvan Pastor, poželeli su svim đacima u Srbiji srećan početak školske godine iz rekonstruisane Osnovne škole "Čeh Karolj" u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Adi.

Premijerka je podsetila na to da je u toku raspusta završena rekonstrukcija 18 škola širom Srbije, ali da je najvažnije to što će se menjati koncept obrazovanja.

"Decu ćemo učiti kako da misle, a ne šta da misle. Mnogo napora smo uložili u uviđenje informatičkih predmeta i reforma obrazovanja je nešto najvažnije u našoj agendi", istakla je Brnabićeva.

Ona je izjavila da je tokom letnjeg raspusta završena rekonstrukcija 18 škola širom Srbije, a škola u Adi je jedna od njih, u čiju je rekonstrukciju uloženo 82 miliona dinara.

"Ova škola je prvi put rekonstruisana nakon više od 100 godina i ovo je veoma važan dan, jer je obrazovanje jedno od najvećih prioriteta Vlade Republike Srbije i Pokrajinske vlade", poručila je predsednica Vlade Srbije.

Ministar Šarčević je najavio nastavak rekonstrukcije škola u Srbiji. "Preraspodelom prostora, kojeg zbog manjeg broja dece u razredima imamo sada sasvim dovoljno, narednih godine omogućićemo u svim našim školama jednosmensku nastavu“, kaže Šarčević.

On je dodao da će ova školska godina biti reformska, jer će obogatiti i unaprediti ukupan proces obrazovanja.

Škola u Adi rekonstruisana je kompletno, od poda, do krova, sredstvima Vlade Srbije u iznosu od 82 miliona dinara.

Pohađa je nešto manje od 850 đaka, a nastava je na srpskom i na mađarskom jeziku. Direktorka, Eva Makšo, podsetila je da je zgrada stara 118 godina i zahvalila predstavnicima republičke i pokrajinske vlasti na tome što deca sada imaju idealne uslove za učenje. Predsednik Pokrajinske vlade Mirović naglasio je značaj dobre saradnje svih nivoa vlasti, naročito kada je reč o infrastrukturnim projektima.

"Kada smo zajedno, mnogo smo jači i to je vidljivo i na ovom projektu", rekao je Mirović.

On je dodao da Pokrajinska vlada radi na rekonstrukciji škola širom AP Vojvodine, ali i na brojnim drugim projektima koji imaju za cilj jačanje obrazovanja u svim njegovim segmentima, navodi se u saopštenju Pokrajinske vlade.

"Ovo je slika mnogo boljeg stanja u prosveti u odnosu na ono koje je bilo pre pet ili 10 godina", ocenio je Mirović, te istakao uverenje da će najavljeno povećanje zarada u prosveti dodatno ojačati ovu oblast.

Srećan početak školske godine poželeo je učenicima u Vojvodini, ali i u Srbiji i predsednik Skupštine APV, Ištvan Pastor rekavši da je najvažniji zadatak svih učesnika u javnom životu da građanima kroz ovakve projekte pošalju snažnu poruku da je ovo zemlja u kojoj vredi živeti i raditi.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Brnabić: Učićemo decu kako, a ne šta da misle

Izvor: RTS, 03.Sep.2018

Premijerka Srbije Ana Brnabić i predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović obišli su, povodom početka nove školske godine, obnovljenu Osnovnu školu "Čeh Karolj" u Adi. Škola je u potpunosti rekonstruisana zajedničkim sredstvima republičke i pokrajinske vlade. "Decu ćemo učiti kako da...

Nastavak na RTS...

Zajednička sednica vlada Republike i Pokrajine 19. septembra

Izvor: RTS, 03.Sep.2018

Premijerka Srbije Ana Brnabić je za 19. septembar najavila zajedničku sednicu Vlada Republike Srbije i AP Vojvodine u Novom Sadu. . Premijerka je istakla da je zajednička sednica jedan od pokazatelja da dva nivoa vlasti...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.