Beograd dobija NOVI most - za bicikliste i pešake

Izvor: Mondo, 25.Jul.2019, 17:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Beograd dobija NOVI most - za bicikliste i pešake

Skupština grada Beograda usvojila je danas odluku o izgradnji biciklističko-pešačkog veze između Novog Beograda i Ade Ciganlije, sa mostom preko Save, čime će biti povezane opštine Čukarica i Novi Beograd.

Gradski urbanista Marko Stojčić rekao je da će pešačko-biciklistički most povezivati ulicu Omladinskih brigada u bloku 70a sa Adom Ciganlijom.

U Beogradu trenutno ima oko 100 kilometara biciklističkih staza, a predstavnici grada >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << su najavili da će se truditi da ih u budućnosti bude mnogo više i da sve one budu međusobno uvezane.

Na nedavno održanoj javnoj raspravi u Skupštini grada Beograda, u kojoj su učestvovala i udruženja građana, a među najaktivnijima su bili predstavnici biciklističkih udruženja, iskazana je namera da glavni grad Srbije prati trendove i da ubuduće mnogo više pažnje posveti zdravom životu, da grad bude "zeleniji", čistiji, a to bi značilo, pre svega, smanjenje broja automobila, samim tim i manju emisiju štetnih gasova, kao i da građani za prevoz više koriste usluge javnog prevoza, bicikle ili neka električna vozila.

Podatak da samo 0,7% Beograđana koristi bicikl i to uglavnom za rekreaciju je daleko, daleko ispod proseka u evropskim zemljama (otprilike između 6% i 10% je prihvatljivo). 

7 razloga da počnete da vozite bicikl

Gradski urbanista Marko Stojčić je uporedo sa novim mostom, najavio i izgradnju javne podzemne garaže u bloku 70a.

''Garaže će biti namenjene stanovnicima Novog Beograda koji ne žive neposredno pored Save, a koji budu želeli da pešačkim mostom dođu do Ade'', rekao je Stojčić.

On je istakao da se među 17 odluka o izradi detaljnih planova regulacije, koje su danas usvojili odbornici gradskog parlamenta, deset odnosi na teritorije koje do sada nisu imale takav plan.

"To nas približava cilju da pokrijemo celu teritoriju grada detaljnim planovima i da Beograd bude planski urađen i da se tako razvija i urbanizuje", rekao je Stojčić.

Povezane vesti"Grafiti su najveći problem, počinje BORBA protiv njih"
Pogledaj vesti o: Ada

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

"Vrabac servis" vozi od vikenda

Izvor: Večernje novosti, 26.Jul.2019, 12:24

Nova vozila namenjena za prevoz putnika kroz prestoničku pešačku zonu stigla u pogon GSP. Od 1. septembra trebalo bi da bude poznata zvanična trasa, a do tada - privremena VOZILO dugo najavljivanog "Vrabac servisa" počeće da saobraća pešačkom zonom u centru grada za vikend....

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.