Platili brži internet dobili spore veze

Izvor: Blic, 22.Jan.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Platili brži internet dobili spore veze

KRUŠEVAC – Od sredine marta prošle godine na području Rasinskog okruga prodato je oko 2.500 ADSL priključaka, međutim veliki broj korisnika žali se na kvalitet usluga, odnosno brzinu prenosa informacija.

Najviše primedbi na brzinu internet veza imaju oni korisnici čiji je posao vezan za internet.

- Odmah, čim su ponudili mogućnost za kupovinu, kupio sam paket od 512 kilobita. Većina mojih poslova vezana je za internet i jako mi je važno >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da imam odgovarajuću brzinu. Međutim, u radno vreme, kada je dosta ljudi prikačeno na internet brzina je četiri do pet puta manja od one koju plaćam a često ne dostiže ni 70 kilobita što mi znatno otežava posao. Dešava mi se da par fotografija prosečne veličine ne mogu da pošaljem po sat vremena – objašnjava injženjer elektronike Saša Pavlović.

On smatra da link od Kruševca do Beograda nema odgovarajući kapacitet a agregacija je prevelika pa korisnici ADSL ne dobijaju ono što su platili.

- Nekoliko mojih prijatelja je imalo loše iskustvo sa paketima koje prodaje „Telekom" zbog nedovoljne brzine pa sam se odlučio da kupim osnovni paket drugog provajdera i mogu reći da sam zadovoljan. Nedavno sam skidao neku muziku i fajl od 350 megabajta skinuo sam za 15 minuta, tvrdi Zoran Dabić.

U Izvršnoj jedinici „Telekoma" u Kruševcu kažu da problem nije do njih.

- Što se tiče prohodnosti i brzine tu su zadovoljeni svi standardi i zahtevi. Server preko kojeg se vrši konekcija je u Beogradu a ima dosta razloga zbog kojih može da dođe do smanjenja brzine. Ukoliko neko ima problema sa ADSL-om treba da se obrati kol centru „Telekoma" jer su oni zaduženi za softverske promene dok mi, ovde u Kruševcu, radimo samo hardverske promene kao što su, recimo, problemi sa paricama, objašnjava Miroslav Piperac, šef Izvršne jedinice „Telekoma" u Kruševcu.

Piperac priznaje da je bilo izvesnog zastoja kod omogućavanja građanima da koriste ADSL zbog strukture portova ali tvrdi da je taj problem sada prevaziđen.

Za sada ADSL priključke u Rasinskom okrugu mogu da koriste samo stanovnici središta opština kao i stanovnici u prigradskim naseljima Čitluk i Koševi u Kruševcu. Najmanje interesovanje vlada u Aleksandrovcu gde je prodato tek 90 priključka dok ih Trstenik ima oko 300.

- U ovom trenutku imamo u radu oko 80-tak zahteva. Solidno interesovanje postoji u selima Počekovina i Stopanja u trsteničkoj opštini kao mi u Stalaću. U planu je da se i korisnicima u Brzeću omogići korišćenje ADSL-a. A očekujemo da sredinom marta dostignemo cifru od 3.000 prodatih ADSL priključaka, dodaje Piperac.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.