Izvor: Soko-zabava.info, 28.Avg.2019, 12:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ADSL ili optički internet – prednosti i razlike

Ako ne želite kablovski internet u Srbiji, možete birati izmedju još dva tipa, optičkog i ADSL interneta.

Optički internet polako postaje najbolji izbor zbog velike brzine i sve veće dostupnosti. Doduše, mreža optičkog interneta ne doseže do nekih mesta sa manjim brojem stanovnika te je u tom slučaju jedina opcija ADSL. U daljem tekstu ćemo opisati oba tipa interneta i navesti osnovne razlike između njih, što će vam, nadamo se, pomoći da izaberete odgovarajući.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Soko-zabava.info << />
Optički fiber internet je brži, bolji i sigurniji tip interneta od standardnog ADSL-a i dovodi se do kuće i kancelarije kroz optičke kablove. Ovo je najbolji tip interneta zbog brzine prenosa podataka i veoma male mogućnosti za „bottleneck“ (gužva na mrezi) i samim tim povećane sigurnosti. Opticki kablovi su tanji, lakši i dosta izdržljiviji od većine drugih kablova, i to ih čini otpornim na prirodne nepogode. Provodnik je napravljen od stakla, a staklo ne provodi struju, te oluja i grmljavina neće izazvati smetnje koje biste inače iskusili na mrežama telefonskih, satelitskih i kablovskih TV linija. Samim tim  vaša mreza će biti stabilna nezavisno od vremenskih (ne)prilika. Takođe, time što im je potrebno dosta manje održavanja, cene optičkih kablova su generalno manje od kablova potrebnih za ADSL. Jedina negativna stvar vezana za optički internet je rasprostranjenost. To je najnovija tehnologija i trenutno je dostupna uglavnom u većim gradovima.

U savršenoj situaciji, brzina interneta kroz optičke kablove moze dostići brzinu svetlosti. Brzine optičkog interneta su dosta veće od brzine bilo kog drugog tipa interneta. Brzine downloada se uglavnom kreću od 100 Mbps pa naviše, a brzine uploada su od 40-50 pa naviše.

Adsl internet koristi bakarne žice od kojih su uglavnom sačinjene telefonske linije i preko njih vam donosi pristup internetu u različitim brzinama. Ovo je jedan od najstarijih vidova interneta i zbog svoje učestalosti je veoma često prvi izbor ljudima. Dostupnost ADSL-a se lepo uklapa uz to da je relativno jeftin, dosta pouzdan i u odnosu na dial-up deluje kao svemirski brod. Ako uzimate za svoj dom ili za manju kancelariju sa samo nekoliko računara, na kojima će samo ponekad biti potreban pristup internetu za slanje po nekog fajla, ADSL je savršen izbor. Brzine variraju od provajdera do provajdera. Uglavnom se kreću od 1 Mbps do 50 Mbps. Doduše, brzine uploada su na ADSL-u dosta manje i bićete veoma zadovoljni ako naiđte na paket od 5Mbps ili više.

Naveli smo najveće razlike između optičkog interneta i ADSL-a. Oba su odlične opcije ako ne želite da uzmete wireless internet koji neretko „puca“ ili doživljava smetnje zbog velikog broja razloga u koje nećemo zailaziti sad. U suštini, najbitnije je da odlučite šta vama najviše odgovara. Optički internet je dosta stabilniji i mreža je mnogo bolje osigurana korišćenjem izdržljivijih kablova. Takođe su brzine neizmerno veće, ali sve to u slučaju da je vaša lokacija pokrivena mrežom. ADSL internet je dostupan bukvalno svuda i vaša kuća samo treba posedovati telefonsku liniju. Doduše, brzine su dosta manje, a ako želite da brzina bude veća ili čak približna optičkom internetu, moraćete da platite mnogo više.
Pogledaj vesti o: ADSL

Nastavak na Soko-zabava.info...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Soko-zabava.info. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Soko-zabava.info. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.