Sremska Mitrovica: Pesnikinja u svetu zakona

Izvor: RTS, 31.Okt.2018, 17:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sremska Mitrovica: Pesnikinja u svetu zakona

Ona je profesorka srpskog jezika, ali po vokaciji pesnikinja sa 28 godina službe u Ministarstvu unutrašnjih poslova. Željka Avrić iz Sremske Mitrovice, ispiraciju nalazi u realnom životu, a svoju poslednju zbirku "Žeđam" predstavila je na sajmu knjiga u Beogradu.
U mom životu postoje četiri P - porodica, policija, prosveta i poezija - ispričala nam je Željka Avrić, na poslu prepoznatljiva >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << po tačnosti i užurbanom koraku. Portparolka policije u Sremskoj Mitrovici piše pesme od detinjstva. Pokazujući nam svojih šest knjiga, kaže da poezija ne sme da beži od stvarnosti i da je za nju velika istina.

"Gde nalazim insipraciju? Ne tražim je, ona nađe mene. Toliko je tema o kojima se može pisati, odnosno pevati, ako već govorimo o poeziji. Specifično za moju poeziju jeste da je to najviše misaona, refleksivna poezija", kaže Željka Avrić.
Za novu zbirku "Žeđam" kaže da se dvojako može razumeti, kao stvaralačka žeđ ili za nekim koga nema. Teme su joj različite i rado eksperimentiše formama. Tvrdi da je misija svakog pesnika da neguje jezik i uvek ima novu ideju.
"Postoje dve faze pisanja - vreme sazrevanja i vreme kada ona staje na papir ili računar. Imam običaj da svaku svoju promociju knjige završim premijerno, novom pesmom koja tek treba da uđe u novu zbirku", kaže Željka Avrić.
Željkine kolege kažu da su ponosne na njen rad i talenat, koji razbija predsrasude o policiji i rado posećuju njene promocije.
"Znate, kada nekome zadajete složene zadatke i on to sve uvek obavi uspešno, pomisliš, kako ovaj čovek sve stiže, kao da vodi paralelne živote. Kada bih birao nekoga s kim želim da radim u timu, ja bih birao Željku. Kada bih birao nekoga kome mogu da poverim neki individualan, kreativni posao, ja bih opet birao Željku", kaže Đuro Mandić, načelnik PU Sremska Mitrovica.
Književni rad Željke Avrić primetila je stručna javnost i kritika. Njene pesme su u mnogim književnim časopisima i u konkurenciji za dva prestižna priznanja -Lenkin prsten i za nagradu "Milica Stojadinović Srpkinja".
Pogledaj vesti o: Željko Mitrović

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.