Joksimović ili  Bajaga pravi izbor

Izvor: Blic, 13.Jan.2010, 01:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Joksimović ili Bajaga pravi izbor

U narednih desetak dana RTS će saopštiti ime kompozitora koji će komponovati pesmu koja će nas predstavljati na „Pesmi Evrovizije” u Norveškoj, a ako je suditi po rezultatima ankete na sajtu „Blica” u kojoj je glasalo 3.500 ljudi, čitaoci bi najviše voleli da numeru za „Evrosong” komponuje ili Momčilo Bajagić Bajaga ili Željko Joksimović, koji su dobili najviše glasova.

Da podsetimo, RTS je krajem decembra usvojio novi pravilnik o izboru predstavnika >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Srbije koji podrazumeva da se „Beovizija” ukida, kao i da će RTS angažovati kompozitora koji će za različite izvođače napisati nekoliko pesama.

- Kompozitor mora da bude značajno autorsko ime u oblasti popularne muzike i on će komponovati od tri do pet numera koje će otpevati izvođači koje on odabere, uz saglasnost RTS-a. Pobednička kompozicija će biti izabrana SMS glasovima gledalaca u okviru direktnog program - kaže Duška Vučinić-Lučić, portparol RTS-a.

Po mišljenju naših sagovornica, Jelene Tomašević, Bilje Krstić i Ivane Selakov, dobar izbor bi osim poznatih kompozitora bio i neko od mladih autora.

- Ispostavilo se da Željkove pesme imaju mnogo uspeha na „Evrosongu”, ali mislim i da bi Kornelije Kovač bio odličan izbor. Koga god da izaberu, želim mu mnogo sreće. Takođe, u potpunosti podržavam novi način izbora našeg predstavnika na „Evroviziji”, to je trebalo i ranije uraditi - kaže za „Blic” Jelena Tomašević koja je predstavljala Srbiju na „Evrosongu” koji je 2008. održan u Beogradu.

Po mišljenju Bilje Krstić, koja je prošle godine bila član žirija u finalu „Beovizije”, najbolji izbor bi bio neko od mladih i kreativnih kompozitora koji će, kako kaže, doneti svežinu i nove ideje.

- Istovremeno, možda je logično da bude izabran autor koji ima mnogo iskustva i koji je profesionalno ostvaren, ali ipak navijam za najmlađe i najtalentovanije, jer u osnovi „Pesma Evrovizije” i treba da bude festival koji će služiti za afirmaciju mladih pevača - smatra Bilja Krstić.

Pevačica Ivana Selakov smatra da bi, ako je osnovni kriterijum za izbor kompozitora da je uspešan i kvalitetan, najbolje rešenje definitivno bila Aleksandra Milutinović.

- Ona pravi sjajnu muziku, ima znanje i talenat. Sarađivala je sa Aleksandrom Radović, Marijom Šerifović, Ninom Badrić i drugim izvođačima. Takođe, veoma cenim i rad Željka Joksimovića i Srđana Simića Kambe, a ako se bude birao relativno nepoznat kompozitor, sjajan izbor bi bio Goran Radinović - kaže Ivana Selakov, koja je sa „Beauty Queens” učestvovala na „Beoviziji” i „Evroviziji”.

Način izbora u eks-Jugoslaviji

- finalu slovenačkog izbora učestvuje 14 izvođača, a pobednika odlučuju glasovi publike i žirija

- redstavnik Hrvatske se bira na festivalu „Dora” na kojem učestvuju 24 izvođača, a po 50 odsto glasova daju gledaoci i žiri

- finalu makedonskog izbora nastupa osam izvođača, a pobednika odlučuju glasovi gledalaca i žirija

- akon javnog konkursa, bosanska televizija BHRT bira izvođača koji će nastupiti na „Pesmi Evrovizije”

Ko treba da komponuje našu pesmu za „Evroviziju”?

1. Bajaga - 20 odsto glasova (663)

2. Željko Joksimović - 19 (658)

3. Kornelije Kovač - 16 (540)

4. Goran Bregović - 9 (324)

5. Kiki Lesendrić - 9 (322)

6. Aleksandar Milić Mili - 7 (266)

7. Sanja Ilić - 7 (258)

8. Leontina - 7 (249)

9. Mirko Vukomanović - 3 (127)

10. Vlada Graić i Milošević - 2 (85)

*izvor: www.blic.rs

Učestvuje 39 zemalja

Na „Pesmi Evrovizije”, koja će se od 25. do 29. maja održati u Oslu, učestvovaće 39 zemalja. Od učešća su zbog finansijske krize odustali Češka, Mađarska, Crna Gora i Andora, a Litvanci su u minut do dvanaest ipak pronašli sponzore.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Željko Joksimović ili Bajaga pravi izbor za "Pesmu Evrovizije"

Izvor: Svet, 13.Jan.2010

U narednih desetak dana RTS će saopštiti ime kompozitora koji će..

Nastavak na Svet...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.