Zbog malih plata NEĆE BITI NUTELE?

Izvor: Mondo, 03.Jun.2019, 17:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zbog malih plata NEĆE BITI NUTELE?

Fabrika "nutele" u severnoj Francuskoj, najveći svetski proizvođač ovog popularnog slatkog namaza u svetu, paralisana je već nedelju štrajkom radnika koji traže povećanje plata, izvestili su danas predstavnici sindikata.

Foto: MONDO/T. Ružić

Fabrika u Viljers-Ekalu, u vlasništvu italijanskog konditorskog giganta Ferera, uobičajeno proizvodi 600 hiljada tegli "nutele" dnevno, što predstavlja četvrtinu ukupne svetske proizvodnje tog slatkog namaza, izveštavaju >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << francuski mediji.

Oko 160 radnika u tom pogonu štrajkjuke od ponedeljka prošle sedmice, kaže Fabris Konšel iz sindikata Fors Uvrije (FO), preneo je portal Frans24, pozivajući se na agenciju AFP.

"Nijedan kamion od tada nije ušao niti izašao iz kruga fabrike", dodao je on.

Slatka, crna, neodoljiva...

Proizvodnja slatkiša "kinder bueno" stoji skoro nedelju dana, a od četiri proizvodne linije "nutele" radi samo jedna, i to sa svega 20 odsto kapaciteta, navodi Konšel i napominje da "polako ponestaje sirovina".

Radnici traže povećanje plata od 4,5 odsto, kao i bonus u iznosu 900 evra, a uprava je ponudila povećanje plata od samo 0,4 posto.

Nema rizika: Najveća fabrika "nutele" opet radi

U Fereru nisu zeleli komentirašu štrajk. Uprava je u internoj poruci, u koju je francuska agencija imala uvid, poručila da je "blokiranje pristupa fabrici potpuno nezakonito" i zapretila da će zatražiti sudski nalog kako bi obezbedila pristup, što predstavnik sindikata ocenjuje kao "neprihvatljivo kršenje prava na štrajk".

Proizvodnja "nutele2 se proteklih godina suočila sa brojnim problemima, delom zbog slabog roda lešnika u Turskoj, koja je najveći svetski izvoznik.

Fabrika u Viljers-Ekalu bila je zatvorena pet dana u februaru zbog problema s kvalitetom, a 2015. godine je tadašnja francuska ministarka za zaštitu životne sredine Segolen Rojal poručila ljudima da ne jedu taj namaz jer njegova proizvodnja doprinosi krčenju šuma i klimatskim promenana.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Blokirana najveća fabrika Nutelle na svetu, stala proizvodnja

Izvor: Advertiser-Serbia.com, 03.Jun.2019

U fabrici italijanskog Ferrera na severu Francuske proizvodi se 600 hiljada tegli nutelle dnevno, što čini četvrtinu ukupne proizvodnje popularnog namaza, prenosi portal index.hr...Pre sedam dana 160 radnika u tom pogonu, stupilo je u štrajk, objavio je Fabris Kanšel, predstavnik sindikata...„Nijedan...

Nastavak na Advertiser-Serbia.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.