Sudska administracija u generalnom štrajku

Izvor: Studio B, 11.Okt.2010, 11:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sudska administracija u generalnom štrajku

Sindikat je izrazio neslaganje sa predlogom Ministarstva pravde da se smanje zarade sudijama i tužiocima kako bi se pravosudnoj administraciji povećale

Zaposleni u pravosudnoj administraciji u celoj Srbiji stupili su u generalni štrajk nezadovoljni visinom zarada, izjavila je Tanjugu sekretar beogradskog odbora sindikata zaposlenih u pravosudnim organima Srbije Slađanka Milošević.

Generalni štrajk >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << odvija se uz minimum procesa rada, odnosno zaposleni poštuju obavezu postupanja u svim hitnim predmetima, na šta su po zakonu obavezni, dodala je Miloševićeva.

U Beogradu se nastavlja generalni štrajk koji je počeo u sredu, dok je u sudovima u Srbiji taj vid izražavanja nezadovoljstva počeo danas, pošto su prethodna tri radna dana zaposleni u sudskoj administraciji u Republici obustavljali rad na po sat vremena.

Pregovori sa Ministarstvom pravde trebalo bi da budu nastavljeni, kazala je Miloševićeva i napomenula da to ne zavisi od sindikata, već od predstavnika vlasti, koji zatvaraju oči pred problemima.

Zbog štrajka sudske administracije, sva suđenja su bila odlagana izuzev u hitnim predmetima, pošto su predsednici sudova postigli dogovor sa predstavnicima Sindikata da se obavlja minimum procesa rada.

U sudovima su održana suđenja za koja je predviđen hitan postupak - u krivičnim odeljenjima su to pritvorski predmeti, dok su u građanskom odeljenju to predmeti porodičnih odnosa, privremene mere, radni i stambeni sporovi, postupci za ometanje državine.

Takođe, uz minimum procesa rada, u dovoljnoj meri funkcionisale su i sve službe suda - pisarnica, daktilo-biro, prijemna kancelarija i pravosudna straža.

Štrajkači zahtevaju ujednačavanje osnovica za obračun zarada pravosudne administracije i nosilaca pravosudnih funkcija u iznosu od 28.000 dinara.

Zaposleni u pravosudnim organima su, kao razloge za štrajk, naveli da su plate zamrznute još 2006., pa tako stručni saradnici i diplomirani pravnici s položenim pravosudnim ispitom i dužim stažom imaju zaradu oko 32.000 dinara.

Takođe, povećan je obim posla i smanjen broj zaposlenih, koji zbog niskih primanja napuštaju pravosuđe, naveli su sindikalci.

Sindikat pravosuđa Srbije odbio je danas ponudu Ministarstva pravde da se najmanje plate državnih službenika i nameštenika povećaju od 1. januara za oko 30 odsto uz istvoremeno smanjenje najvećih plata u državnoj administraciji, sudstvu i tužilaštvu.

Sindikat odbio ponudu Ministarstva pravde

U ponudi, objavljenoj u nedelju na sajtu Ministarstva pravde (www.mpravde.gov.rs), zaposlenima u pravosudnoj administraciji ponuđena je i stimulacija od po 3.000 dinara uz oktobarsku, novembarsku i decembarsku platu.

Predsednica Sindikata Slađanka Milošević rekla je jutros da zaposleni ne štrajkuju za stimulacije, već za povećanje plata i izrazila sumnju u iskrenost ponude i mogućnost da se ona realizuje.

Ponuda ministarstva je "mačka u džaku, sve u mraku, na dugom štapu", rekla je Miloševićeva i saopštila da se štrajk u Beogradu nastavlja a da je u ostalim gradovima u Srbiji počeo.

U pravosuđu se, dodala je, tokom štrajka poštuje minimum procesa rada.

Ministarstvo pravde je saopštilo da ministarstva za državnu upravu i finansija već rade predlog izmene zakona kojima se uređuju plate u državnoj administraciji i kojim bi se raspon između najveće i najmanje plate u državnoj administraciji smanjio sa sadašnjih 1:9 na 1:5,5.

Neto plate bez dodataka zaposlenih sa srednjom stručnom spremom koje u ovoj godini iznose oko 18.000 dinara, bile bi povećane na oko 23.000 dinara od januara 2011. godine, a potom bi se te plate u januaru, aprilu i oktobru uvećavale u skladu sa rastom inflacije.

Sindikat je, međutim, saopštio da ne veruje u tu ponudu jer je ministar za državnu u pravu Milan Marković smanjenje raspona u koeficijentima obećao još u oktobru 2008. godine.

S obzirom na to da je za realizaciju ponude potrebna izmena zakona, sumnjamo da se to može desiti do januara naredne godine, kako Ministarstvo pravde tvrdi, naveo je sindikat.

Sindikat je ukazao i da se ponuda ne odnosi samo na pravosuđe već i na zaposlene u lokalnoj administraciji i državnoj u pravi i zapitao kako verovati u ponudu s obzirom na to da je tokom pregovora rečeno da nema sredstava za zahteve 11.800 zaposlenih u pravosuđu.

"Nejasno je kako će se od januara obezbediti sredstva za više od 50.000 zaposlenih", navodi se u saopštenju.

Sindikat je izrazio neslaganje i sa predlogom Ministarstva pravde da se smanje zarade sudijama i tužiocima kako bi se pravosudnoj administraciji povećale i zatrazio da se plate kompletnog pravosuđa uporede sa zaradama u Fondu PIO, Nacionalnoj službi za zapošljavanje, upravnim okruzima i Agenciji za privredne registre.

Ministarstvo je u saopštenju ponudilo i da se "imajući u vidu racionalizaciju broja zaposlenih u sudskoj i tužilačkoj administraciji i povećan obim posla u uslovima reforme pravosuđa", iz prihoda od sudskih taksi svim zaposlenima u pravosuđu do kraja godine isplaćuje dodatna stimulacija od po 3.000 dinara mesečno.

Predsednica sindikata rekla je da je to jedini deo ponude koji se odnosi samo na zaposlene u pravosuđu, ali da nije rešenje problema jer oni ne štrajkuju zbog stimulacije.

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

SINDIKAT ODBIO PONUDU MINISTARSTVA PRAVDE

Izvor: Kurir, 11.Okt.2010

BEOGRAD - Sindikat pravosuđa Srbije odbio je danas ponudu Ministarstva pravde da se najmanje plate državnih službenika i nameštenika povećaju od 1. januara za oko 30 odsto uz istvoremeno smanjenje najvećih plata u državnoj administraciji, sudstvu i tužilaštvu...U ponudi, objavljenoj u nedelju...

Nastavak na Kurir...

U sudnicama – administracija umesto optuženika

Izvor: Politika, 11.Okt.2010

Iako štrajkuju od protekle srede, zaposleni u sudskoj administraciji poštuju zakonski minimum procesa rada i postupaju isključivo po hitnim predmetima..– Hajde, dođite da vam pokažem platnu listu – tiho nas je dok smo torbe ostavljali na metal-detektorima, juče oko podneva, povukla u stranu...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.