U sudnicama – administracija umesto optuženika

Izvor: Politika, 11.Okt.2010, 23:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U sudnicama – administracija umesto optuženika

Iako štrajkuju od protekle srede, zaposleni u sudskoj administraciji poštuju zakonski minimum procesa rada i postupaju isključivo po hitnim predmetima

– Hajde, dođite da vam pokažem platnu listu – tiho nas je dok smo torbe ostavljali na metal-detektorima, juče oko podneva, povukla u stranu devojka koja radi kao pripadnik sudske straže u zgradi beogradske Palate pravde.

– Zašto? – zbunjeno smo je pitali.

– Pa, da vidite da mi je plata zaista >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << 18.000. Niko mi ne veruje… – objašnjavala je stražarka, polako nas odvodeći do sudnice broj jedan u kojoj su se okupili zaposleni u sudskim organima.

Najveća sudnica u Palati pravde – gotovo dupke puna. U klupama namenjenim okrivljenima sede zaposleni u sudskoj administraciji. Kažu i osećaju se kao okrivljeni. Svi ih optužuju da neće da rade, a oni se, vele, samo bore za višu platu jer od ove koju primaju ne mogu da žive.

– Istina je da zbog štrajka postoji određeni zastoj u radu. Ne mogu a da vam ne kažem da se mnogi smeju kada im kažemo da tražimo da nam plate budu povećane na 28.000. Prvo se čude, a onda pitaju za koliko to sada radimo – kaže Slađanka Milošević, sekretarka Sindikata pravosuđa.

Iako štrajkuju od protekle srede, prema rečima Miloševićeve, poštuje se zakonski minimum procesa rada. Postupa se isključivo po hitnim predmetima. U generalnom štrajku od juče su i sudski radnici u celoj Srbiji.

– Ministarstvo pravde nam nudi da svaki zaposleni do kraja godine, uz platu, dobije 3.000 dinara, ali mi ne pristajemo na to. Izvinjavamo se građanima, ali mislim da bi bilo dobro da pitaju predstavnike Vlade kako se troše pare od poreza koji plaćaju, ali i šta su nadležni hteli da postignu reformom pravosuđa, da ono bude jeftinije ili efikasnije… – navodi Miloševićeva.

Štrajkači objašnjavaju da se osećaju poniženo. Plaćaju ih, kažu, onoliko koliko misle da vrede – malo.

– Misle da smo beznačajni. E, pa pokazali smo da nije baš tako kako oni žele da prikažu – dobacuje jedan od štrajkača.

Preporuka Sindikata je da se štrajkači svako ujutro okupljaju pred zgradom u kojoj rade. Kada promrznu – uđu unutra.

– Mi se sada okupljamo u ovoj najvećoj, sudnici broj jedan. Nećemo ni tu moći kada zakažu neko suđenje. Evo, sada nas je manje nego što je uobičajeno… Do malopre su svi bili ovde, ali su sada izašli da prošetaju. Dosta je ljudima svega – ističe Miloševićeva.

A, u sudnici – zabrinuta, smrknuta i tek pokoje nasmejano lice. Pet devojaka za pultom namenjenim advokatima igraju – domine. Kažu, tako prekraćuju vreme.

A, hodnici Palate pravde – pusti. Tek poneko, uglavnom onaj koga je muka naterala ili onaj koji se zaputio do prijemnog šaltera.

Ivana Ramić, sudija i portparol Prvog osnovnog suda, kaže za naš list da se od protekle srede, kada je održan sastanak predsednika suda i njegovih zamenika sa jedne i predstavnika štrajkačkog odbora sa druge strane, postupa samo po hitnim predmetima.

– Postupa se po pritvorskim predmetima, po predmetima nasilja u porodici, postupcima u kojima su oštećeni maloletnici… – kaže Ramićeva.

Miroslava Derikonjić

------------------------------------------------

Predlog Ministarstva pravde

Ministarstvo pravde predložilo je predstavnicima sindikata pravosuđa Srbije da se plate od 1. januara naredne godine povećaju za 30 odsto uz istovremenu preraspodelu plata u državnoj administraciji, sudstvu i tužilaštvu. To je, navode u Ministarstvu, maksimum koji je u ovoj situaciji moguć.

– Predloženo je i da se iz prihoda ostvarenih naplatom sudskih taksa svim zaposlenima u sudskoj administraciji u oktobru, novembru i decembru isplati dodatna stimulacija u iznosu od po tri hiljade dinara – izjavila je ministarka pravde Snežana Malović i dodala da je inicijativa Ministarstva pravde već pokrenuta.

Ona je napomenula da su pregovori sa sindikatima u toku. Prema rečima Malovićeve, ministarstva pravde, državne uprave i lokalne samouprave i finansija već rade na predlogu izmene zakona kojima se uređuju plate u državnoj administraciji. 

Ona je objasnila da ovakvo povećanje zarada predstavlja maksimum mogućnosti u uslovima ekonomske krize i doprinosi uspostavljanju pravičnijeg odnosa u rasponu plata imajući u vidu da bi na ovaj način raspon između najviše i najniže plate u državnoj administraciji bio smanjen sa sadašnjih 1:9 na 1:5,5. Primera radi, neto plata zaposlenih sa srednjom stručnom spremom sa 18.000 bila bi od januara 2011. povećana na 23.000 dinara.

objavljeno: 12.10.2010.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.