Izvor: B92, 12.Apr.2008, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Štrajkovi zbog malih plata

Beograd -- Veće plate ispred zgrade Vlade Srbije, već nekoliko dana traže zaposleni u predškolskim ustanovama i radnici Magnohroma.

Štrajk zbog malih plata, u slučaju da država ne ispuni dato obećanje o rastu zarada, najavljuju i zaposleni u pravosuđu i državnoj i lokalnoj samoupravi. Ovi sindikati podsećaju i da najveći deo posla oko organizovanja izbora, rade upravo zaposleni u lokalnoj upravi.

Predsednik sindikata Njegoš Potežica upozorava da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << će ukoliko vlada ne odobri povećanje zarada do Uskrsa, zaposleni u lokalnim i republičkim organima blokirati rad tih institucija.

"Bez nas, budite ubeđeni, izbori neće moći da se održe. Zašto? Zato što biračke spiskove i kompletne biračke aktivnosti sprovode zaposleni u lokalnim upravama Republike Srbije. Izbori se moraju sprovesti, ali ne sprečiti. Daćemo do znanja da se bez nas ne može", rekao je on.

Nakon sastanka predstavnika svih sindikata Srbije sa predsednikom Borisom Tadićem, najavljeno je povećanje plata u javnom sektoru.

Takvu odluku, međutim, Vlada Srbije nije usvojila zbog, kako kažu predstavnici sindikata, telefonsko-tehničkih problema.

"Republički odbor za zakonodavstvo je pripremio pravni osnov i sve pripremio u petak rano ujutro za telefonsku sednicu i svi ministri su bili na stend baju, u iščekivanju, premijer nije zakazao sednicu. Znači mi sindikati u ovom trenutku krivimo isključivo premijera", rekla je Slavica Živanović iz sindikata pravosuđa.

Sindikat pravosuđa podseća da povećanje plate u javnom sektooru od tri do pet odsto nije obećanje već obaveza .

Povećanje zarada predviđeno je protokolom koji je Vlada potpisala, ali nije ispunila.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Otkazana sednica Vlade Srbije, bez odluke o pomoći radnicima

Izvor: Blic, 11.Apr.2008, 19:37

Telefonska sednica Vlade Srbije na kojoj je danas trebalo da se odluči o povećanju plata i jednokratnoj novčanoj pomoći radnicima u javnom sektoru, nije održana, izjavio je za TV B92 ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Milan Marković. ..On je dodao da ne zna zašto sednica nije održana...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.