Štrajkovi zbog malih plata

Veće plate ispred zgrade Vlade Srbije, već nekoliko dana traže zaposleni u predškolskim ustanovama i radnici Magnohroma.

Izvor: B92

Subota, 12.04.2008.

16:52

Default images

Štrajk zbog malih plata, u slučaju da država ne ispuni dato obećanje o rastu zarada, najavljuju i zaposleni u pravosuđu i državnoj i lokalnoj samoupravi. Ovi sindikati podsećaju i da najveći deo posla oko organizovanja izbora, rade upravo zaposleni u lokalnoj upravi.

Predsednik sindikata Njegoš Potežica upozorava da će ukoliko vlada ne odobri povećanje zarada do Uskrsa, zaposleni u lokalnim i republičkim organima blokirati rad tih institucija.

"Bez nas, budite ubeđeni, izbori neće moći da se održe. Zašto? Zato što biračke spiskove i kompletne biračke aktivnosti sprovode zaposleni u lokalnim upravama Republike Srbije. Izbori se moraju sprovesti, ali ne sprečiti. Daćemo do znanja da se bez nas ne može", rekao je on.

Nakon sastanka predstavnika svih sindikata Srbije sa predsednikom Borisom Tadićem, najavljeno je povećanje plata u javnom sektoru.

Takvu odluku, međutim, Vlada Srbije nije usvojila zbog, kako kažu predstavnici sindikata, telefonsko-tehničkih problema.

"Republički odbor za zakonodavstvo je pripremio pravni osnov i sve pripremio u petak rano ujutro za telefonsku sednicu i svi ministri su bili na stend baju, u iščekivanju, premijer nije zakazao sednicu. Znači mi sindikati u ovom trenutku krivimo isključivo premijera", rekla je Slavica Živanović iz sindikata pravosuđa.

Sindikat pravosuđa podseća da povećanje plate u javnom sektooru od tri do pet odsto nije obećanje već obaveza .

Povećanje zarada predviđeno je protokolom koji je Vlada potpisala, ali nije ispunila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

9 h

Podeli: