Štrajk zaposlenih u javnom sektoru u Sloveniji

Izvor: Studio B, 23.Jan.2013, 09:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Štrajk zaposlenih u javnom sektoru u Sloveniji

U više gradova Slovenije danas će biti održan štrajk većeg dela zaposlenih u javnom sektoru u kojemu će, kako se očekuje, od 160.000 zaposlenih, učestvovati njih 100.000.

Kako je najavljeno, neće raditi škole i vrtići, dok će zdravstvo raditi po nedeljnom režimu dežurstva i primati samo hitne slučajeve. Štrajkovaće i vatrogasci, javna uprava, opštinski redari te policija i carina pa se mogu očekivati i zastoji na graničnim prelazima s Hrvatskom, javili >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << su slovenačkim mediji. Štrajk carinika i policajaca na granici počeće već u ponoć.

Samo 18 vrtića i škola izjasnilo se protiv štrajka, a za štrajk se nije opredelio ni sindikat lekara Fides, kao i još neke javne službe.

Glavni razlog štrajka je budžet za ovu godinu koji je već prihvaćen, a predviđa smanjivanje sredstava za plate zaposlenih za pet odsto. Sindikati tvrde da je vlada njihove zahteve istrajno odbijala tvrdeći da ne krše sporazum sa sindikatima iz sredine prošle godine, kad je opsežnim merama za finansijsku stabilizaciju postignut dogovor o uštedama i racionalizaciji javnog sektora.

Do štrajka, kako se navodi, dolazi na vrhuncu političke krize koja preti raspadom koalicione vlade u kojoj premijer Janez Janša za sada odbija svaku pomisao na ostavku zbog izveštaja Antikorupcijske komisije, koja je pre dve sedmice objavila izveštaj o njegovoj prijavljenoj imovini i imovini ljubljanskog gradonačelnika Zorana Jankovića.

 
Pogledaj vesti o: Štrajk,   Štrajk policije

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Danas štrajk zaposlenih u javnom sektoru u Sloveniji

Izvor: Blic, 23.Jan.2013

LJUBLJANA - U više gradova Slovenije danas će biti održan štrajk većeg dela zaposlenih u javnom sektoru u kojemu će, kako se očekuje, od 160.000 zaposlenih, učestvovati njih 100.000. ..Kako je najavljeno, neće raditi škole i vrtići, dok će zdravstvo raditi po nedeljnom režimu dežurstva...

Nastavak na Blic...

Slovenija štrajkuje

Izvor: RTS, 23.Jan.2013

Zbog najavljenog smanjenja plata u javnom sektoru, u Sloveniji štrajkuju javna uprava, policija, carina, vatrogasci. Ne rade škole i vrtići, a medicinske službe primaju samo hitne slučajeve...U više gradova Slovenije počeo je štrajk većeg dela zaposlenih u javnom sektoru u kojemu će, kako...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.