Bajatović u Azotari: Stečaj će biti uveden

Izvor: N1 televizija, 16.Jul.2018, 08:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bajatović u Azotari: Stečaj će biti uveden

Stečaj će biti uveden, saopštio je nakon sastanka s predstavnicima menadžmenta Azotare i sa radnicima direktor JP Srbijagas Dušan Bajatović. Oko 500 radnika od jutros štrajkuje u krugu fabrike.

Jedna od najvećih fabrika azotnih đubriva i azotnih jedinjenja u regionu, pančevačka Azotara, odlazi u stečaj. To je tokom prošle nedelje, javnosti saopštio resorni ministar Aleksandar Antić, zbog - kako je >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << naveo - prezaduženosti fabrike. On je najavio da će po završetku stečajnog postupka, fabrika biti ponuđena na prodaju. Kome i kako - nije poznato.

Dugovi HIP Azotare su se iz godine u godinu samo gomilali. Oni u ovom trenutku iznose oko 200 miliona evra, što je duplo više od vrednosti celokupne imovine, koja je procenjena na oko 100 miliona evra. Devedeset odsto dugovanja fabrike je prema JP Srbijagas.

"Trenutno koristimo situaciju pošto ste u procesu privatizacije, da u narednih mesec dana sprovedemo socijalni program, predlažem vam sledeću varijantu - 200 po godini radnog staža, 100 evra će nadoknaditi Azotara uz pomoć Srbija glasa - plus, dakle ako je 7.000 prosek Srbijagas će nadoknaditi još oko 3.000 evra. Ne možemo da razgovaramo sa strateskim partnerima, zbog dugovanja - 110 miliona evra, a dug je 220 miliona evra, a ukupno je potrošeno za poslednjih 10 godina - 450 miliona evra sa računa Srbijagasa”, kaže Bajatović.

Vlada po pritiscima MMF neće to da dozvoli i da plaća, navodi Bajatović i dodaje da stečajni postupak neće biti pre 15. avgusta.

Ostavićemo dovoljno sredstava za konzervaciju fabriku. Ako se ponovo pokrene proizvodnja - Bajatović kaže neće biti vraćeni svi radnici.

"Šta je moj savet u pogledu socijalnog programa? Prethodnih devet godina, Srbijagas je bio uz vas, ja bih uzeo socijalni program! Ako dođe do dogovora sa strateškom partnerom, pomoći će Srbijagas", kaže Bajatović.

Ranije je rekao da su dugovanja tolika zato što ne mogu da imaju bolje rezultate jer su bili i bombardovani i loše privatizovani.

Radnici: Sramota je da se ovakva firma zaustavi

Radnici od 7h štrajkuju u krugu fabrike, a okupilo se oko 500 njih, javlja reporterka N1. Deo okupljenih izviždao je direktora Azotare po dolasku. Oni uzvikuju: Hoćemo da radimo!

Kažu da ih je vest posebno iznenadila, jer je Azotara poslovala dobro od početka godine, i da su smatrali da je to dobar znak. Dodaju da je stečaj iznuđeno rešenje.

"Svima je jasno, naš vlasnik većinski Srbijagas, od 85 do 90 odsto, a naša najveća dugovanja su za prirodni gas koji dobijamo od Srbijagasa, i malo je neobično da vlasnik sam tera svoju firmu u stečaj i tu mora da reaguje Vlada", rekao je ranije danas za N1 radnik Azotare Lazar Bogosavljev.

Kaže da Vlada može da uloži sredstva ili da otpiše deo tih dugovanja. Radnici za stanje okrivljuju isključivo rukovodstvo. Navodi da traže svu dokumentaciju od menadžmenta i sastanak sa direktorom.

Dodao je da i da je direktor Srbijagasa Dušan Bajatović najavio dolazak u 11 sati u fabriku. Kaže da se radnici neće tako lako odreći svojih radnih mesta.

"Sramota je da se ovakva firma zaustavi, mi smo poljoprivredna zemlja, ova fabrika je jedini proizvođač amonijaka na Balkanu, i od vojnog je značaja, jer može i neke vrste eksploziva da pravi, i sramota je da se ona zatvori", kaže Bogosavljev.

Predstavnici sindikata Azotate su prethodnih dana poslali otvoreno pismo predsednici Vlade, Ani Brnabić i predsedniku države, Aleksandru Vučiću. Učestvovali su i na radnoj grupi sa predstavnicima Vlade, izneli svoje zahteve i od vlasti očekuju odgovore.

Više detalja ima reporterka N1 Maja Đurić:

Izvor: N1

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Radnici Azotare u štrajku, čekaju Bajatovića

Izvor: SEEbiz.eu, 16.Jul.2018

PANČEVO - Radnici Azotare od jutros štrajkuju u krugu fabrike, a najavljen je dolazak direktora Srbijagasa, većinskog vlasnika te fabrike, Dušana Bajatovića...Jedna od najvećih fabrika azotnih đubriva i azotnih jedinjenja u regionu, pančevačka Azotara, odlazi u stečaj. To je tokom prošle nedelje,...

Nastavak na SEEbiz.eu...

AZOTARA IDE U STEČAJ: 875 ljudi ostaje bez posla?

Izvor: Kurir, 16.Jul.2018

ŠOK Oko 400 radnika Azotare koji su se okupili u krugu fabrike od direktora "Srbijagasa" čulo da te fabrike u postojećem obliku više neće biti

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.