Štrajk grčkih pomoraca

Izvor: RTS, 10.Apr.2012, 11:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Štrajk grčkih pomoraca

Zbog rigoroznih mera štednje, u Grčkoj štrajkuju pomorci. Dvodnevni štrajk zaposlenih na trajektima pogodiće i turiste koji planiraju da Vaskrs provedu na nekom od ostrva u Egejskom i Jonskom moru.

U Grčkoj je počeo dvodnevni štrajk pomoraca zbog rigoroznih mera štednje koje zavodi vlada kako bi se izbegao bankrot zemlje.

Sindikat Svegrčke federacije pomoraca (PNO) je počeo 48-časovni štrajk pošto u pregovorima sa vladom nije našla zajednički >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << jezik o platama i drugim prinadležnostima koje su mnoge pomorce dovele u tešku materijalnu situaciju.

"Oni (vlada) su usvojili mere koje su eleministale naša prava koja smo uživali decenijama", objašnjavaju u sindikatu, prenose agencije.

Dvodnevni štrajk zaposlenih na trajektima će izazvati velike probleme građanima jer pada uoči Vaskrsa, koji se ove godine u Grčkoj slavi 15. aprila. Tada mnogi Grci, po tradiciji praznike proslavljaju u mestu rođenja.

Štrajk će takođe pogoditi i turiste koji planiraju da Vaskrs provedu na nekim od ostrva u Egejskom i Jonskom moru, gde se temperature već kreću iznad 20 stepeni.

Sindikat Svegrčke federacije pomoraca je odbacio apele turstičkih kompanija da odustanu od najavljenog štrajka, kako bi izbegle gubitke u svom poslovanju.

Prema ocenama stručanjaka, štrajk će teško pogoditi proizvođače poljoprivrednih proizvoda pogotovo na Kritu koji praktično živi od prodaje voća i povrća i turizma.

Sindikat pomoraca u Grčkoj je od 2010. godine organizovao nekoliko štrajkova u znak protesta protiv vladinih mera štednje.

Svetlo na kraju grčkog tunela?

Grčka bi trebalo da se od 2014. godine vrati ekonomskom rastu, izjavio je član Upravnog odbora Evropske centralne banke (ECB) Jerg Asmusen.

"Očekujem da Grčka, posle sprovođenja (vladinog) programa za stabilizaciju javnih finansija, počne da ostvaruje pozitivan rast od 2014.", rekao je nemački član ECB Asmusen u intervjuu za list Rajniše post iz Dortmunda koji će biti danas objavljen.

Prema prognozi Banke Grčke, ekonomija te zemlje će ove godine oslabiti 4,5 odsto, što će biti peta godina da je ta članica zone evra u recesiji posle kolapsa njenih javnih finansija što je primoralo vladu u Atini da 2010. prihvati od EU i MMF pomoć za spasavanje.

Cilj tog programa koji uključuje niz strogih mera štednje, je da zadrži Grčku u 17-očlanoj zoni evra rekao je Asmusen i dodao da bi "cena izlaska Grčke iz evrozone bila neizmerljiva".

Grčki Parlament je ratifikovao ugovor o poravnanju sa nemačkom mulitanacionalnom kompanijom "Simens", u vrednosti od 270 miliona evra, zbog korupcijskog skandala i podmićivanja u vezi sa poslovanjem "Simensa" na grčkom tržištu.

Prema dogovoru, "Simens" će se odreći potraživanja od 80 miliona evra za realizovane projekte i opremu dostavljenu grčkoj državi.

Nemačka kompanija će platiti 90 miliona dolara za finansiranje akademskih i istraživačkih programa, i prema "Simensovom" saopštenju za "inicijative transparentnosti i programe borbe protiv korupcije."

Na kraju, kompanija mora da investira 100 miliona evra u Grčku, kroz svoju grčku podružnicu "Simens Helas," kao i da "ispita izgradnju lokalnog fabričkog pogona za stvaranje radnih mesta."
Pogledaj vesti o: Štrajk

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.