Srpski turisti se odmaraju u Grčkoj

Izvor: B92, 29.Jun.2011, 18:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpski turisti se odmaraju u Grčkoj

Halkidiki -- Štrajk u Grčkoj, kako javlja izveštač B92, ne utiče na život u turističkim mestima na Halkidikiju, gde sezona protiče uobičajeno.

Prema nezvaničnim podacima u Grčkoj boravi više turista iz Srbije nego u istom periodu prošle godine.

Na Sitoniji u mestu Sarti trenutno boravi više od dve i po hiljade gostiju iz Srbije, koji su ujedno i najbrojniji strani turisti u ovom grčkom letovalištu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Kao i prvog jutra generalnog štrajka u Grčkoj, tako su i drugog u turističkom mestašcetu Sarti na Sitoniji, sve aktivnosti započele uobičajeno. Prodavnice, komunalci, dostavne službe, dok je među turistima, samo mali broj ranoranilaca, kao i uvek.

Očekivano, štrajk je više zabrinuo one koji žive od turističke sezone.

Grci sa kojima je reporter B92 razgovarao u Sartiju kažu da podržavaju štrajk ali da im smeta što se on održava u jeku turističke sezone. Ipak, ne veruju da će štrajk naneti ozbiljniju štetu za turizam.

Većina srpskih turista o štrajku više saznaje od prijatelja i rođaka u Srbiji, nego u ovom letovalištu na Halkidikiju.

Inače, prema prvim nezvaničnim podacima, na severu Grčke boravi veći broj srpskih turista, nego što je to bilo u istom periodu prošle godine. Tako je i u Sartiju u odnosu na prethodnu sezonu za trećinu više gostiju iz Srbije.

YUTA: Nemamo problema u Grčkoj

Predsednik Upravnog odbora Nacionalnog udruženja turističkih organizacija Srbije - YUTA, Vladimir Vlaho izjavio je da ta organizacija nema podatke da je neki putnik iz Srbije imao bilo kakav problem u Grčkoj.

On je rekao i da niko od srpskih turista nije čekao na graničnom prelazu duže od sat vremena.

"Grčki sindikat je pre par meseci najavio štrajk, pa smo se pripremili i nemamo loše iskustvo u prethodna dva dana štrajka. Nemamo zabeležen slučaj da je bilo koji putnik čekao na granici duže od sat vremena", kazao je Vlaho.

On je naveo da je jutros u Grčku bez problema ušlo pet autobusa srpskih turističkih agencija članica YUTA, koji su granicu prešli

za 15 minuta.

Vlaho je preporučio da se u Grčku putuje preko graničnog prelaza putem kod Evzonija, koji je najprohodniji i nalazi se na glavnom putu

ka Solunu, kao i putem preko Dorjana i Bitolja.

Prema njegovim rečima, turisti iz Srbije nisu otkazali nijedan aranžman za Grčku, a oni koji su tamo već bili ili još uvek borave nemaju nikakvih problema.

Ipak, Vlaho preporučuju turistima da u vreme štrajka izbegavaju centar Soluna i Atine.

Makedonija upozorava

Ministarstvo spoljnih poslova Makedonije uputilo je preporuku svojim građanima da ne putuju u Grčku zbog nereda u toj zemlji izazvanih dvodnevnim generalnim štrajkom.

Iz Ministrastva procenjuju da je moguće da se neredi priošire iz Atine i na druge gradove.

Imajući u vidu jučerašnja i današnja dešavanja u Grčkoj, Ministarstvo spoljnih poslova upozorava makedonske građne koji nameravaju da putuju, ili se već nalaze u Grčkoj, da ne idu u glavni grad, kao i u druge veće gradove i da ne prisustvuju većim skupovima.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.