Sedam stotina palestinskih zatvorenika objavilo štrajk glađu

Izvor: Blic, 17.Apr.2017, 00:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sedam stotina palestinskih zatvorenika objavilo štrajk glađu

Sedam stotina palestinskih zatvorenika u izraelskim zatvorima objavilo je večeras početak neograničenog štrajka glađu, sudeći po saopštenju izraelske zatvorske službe.

Štrajk je pokrenuo, kako se veruje, zvaničnik Fataha Marvan Barguti, ali će u njemu učestvovati i pripadnici Hamasa i Islamskog džihada, prenose izraelski mediji.

U sklopu protesta palestinski zatvorenici traže da se instaliraju javni telefoni u delovima zatvora u kojima su zatočeni, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << kao što je to slučaj tamo gde su kriminalci.

Skoro 2.900 palestinskih zatvorenika u Izraelu povezanih s Fatahom je pretilo da će započeti štrajk glađu u poslednjih nekoliko nedelja. Barguti koji je osuđen na pet doživotnih kazni za umešanost u ubistvo četiri Izraelca i jednog grčkog kaluđera smatra se jednim od mogućih naslednika palestinskog predsednika Mahmuda Abasa.

U izraelskim zatvorima ima više od 5.000 palestinskih zatvorenika i njihov broj porastao je u poslednjih 18 meseci zbog talasa napada na izraelske civile i vojnike uglavnom noževima, ali i oružanim i napadima vozilima.

Izraelski mediji navode da štrajk glađu, kome se zatvorenici uveliko odazivaju, može da pojača napetost u izraelsko-palestinskim odnosima. Ako životi štrajkača glađu budu u opasnosti moglo bi da dođe do novog talasa nasilja.

Palestinski zatvorenici osim telefona zahtevaju dve posete članova porodice svakog meseca i taj su zahtev uputili Crvenom krstu nakon što su porodične posete ograničene na jednu mesečno zbog troškova.

Zatvorenici takođe kažu da Izrael ne bi trebalo da sprečava neke članove porodice da dođu u posetu i da posete traju sat i po umesto 45 minuta, kao i da mogu da se fotografišu s porodicama jednom u tri meseca. Štrajkovaće uglavnom zatvorenici u zatvoru Hadarim, gde je Barguti zatočen.

Za palestinskog predsednika vreme početka štrajka je problematično jer prethodi njegovom sastanku sa predsednikom SAD Donaldom Trampom, planiranom za 3.maj.

Palestinsko rukovodstvo nije zainteresovno za porast napetosti u vreme kada se nada da će Trampova administracija doprineti obnovi pregovora s Izralelom.
Pogledaj vesti o: Štrajk

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Sedam stotina palestinskih zatvorenika objavilo štrajk glađu

Izvor: NoviMagazin.rs, 17.Apr.2017

Član Fataha, palestinski zatvorenik Marvan Barguti, koji je vođa štrajka glađu stotina zatočenika optužio je Izrael za dugotrajno zlostavljanje i loš tretman u izraelskim zatvorima u autorskom članku objavljenom u Njujork tajmsu...Štrajku se na samom početku pridružilo 700 palestinskih zatvorenika,...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.