Sedam stotina palestinskih zatvorenika objavilo štrajk glađu

Izvor: NoviMagazin.rs, 17.Apr.2017, 08:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sedam stotina palestinskih zatvorenika objavilo štrajk glađu

Član Fataha, palestinski zatvorenik Marvan Barguti, koji je vođa štrajka glađu stotina zatočenika optužio je Izrael za dugotrajno zlostavljanje i loš tretman u izraelskim zatvorima u autorskom članku objavljenom u Njujork tajmsu.

Štrajku se na samom početku pridružilo 700 palestinskih zatvorenika, a Barguti koji se smatra jednim od mogućih naslednika palestinskog predsednika Mahmuda Abasa, okarakterisao je izraelske sudove kao politički motivisane "instrumente kolonijalne, >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << vojne okupacije". Prema njegovim rečima,cilj im je da potisnu palestinske aspiracije za slobodom i nezivisnošću, prenose izraelski mediji.

Barguti je nekada bio vođa Tanzima, oružanog krila Fataha, podseća list Tajms of Izrael i dodaje da je 2004. godine osuđen na pet doživotnih kazni za napade tokom drugog palestinskog ustanka, intifade. On nije hteo da se brani, proglasvši izraelski sud nelegalnim.

Njujork tajms to ne pominje, već samo ispod članka objašnjava da je Barguti "palestinski lider i poslanik". U članku piše da su izraelski sudovi "šarada pravde" i da su "decenije iskustva dokazale da nehumani izraelski sistem kolonijalne i vojne okupacije ima za cilj da slomi duh zatvorenika i nacije kojoj pripadaju, telesnim patnjama, odvajanjem od porodica i zajednica i ponižavajućim merama da bi ih pokorili".

Takođe optužuje Izrael za ozbiljno kršenje Ženevskih konvencija u tretmanu zatvorenika koji su izloženi "torturi, nehumanom i ponižavajućem odnosu i medicinskoj nebrizi" i da je ta zemlja kriva zbog "sudskog aperthejda koji omogućuje virtualnu nekažnjivost Izraelaca koji počine zločine protiv Palestinaca, dok se kriminalizuje palestinsko prisustvo i otpor".

U štrajku glađu učestvuju ne samo pripadnici Fataha, već i Hamasa, Islamskog džihada i drugih palestinskih frakcija. Štrajk je dugo planiran i ima veliku podršku, a započeo je uoči pet decenija od izraelske okupacije palestinskih teritorija. Poklapa se sa današnjim Danom zatvorenika koji se obeležava svake godine. Barguti je počeo da poziva na štrajk nakon što su propali razgovori između predstavnika zatvorenika i izraelske zatvorske službe da se poboljšaju uslovi zatočeništva.

Jedan od zahteva je da zatvorenike članovi porodice posećuju dva puta mesečno kao što je to bilo ranije, ali su posete ograničene zbog troškova Crvenog krsta, da se spreči otkazivanje poseta iz bezbednosnih razloga, obnove akademske studije i mogućnost da zatvorenici maturiraju.

Osim toga traže se TV kanali u ćelijama i telefoni u delovima zatvora gde se nalaze takozvani bezbednosni zatvorenici.

Barguti je ostao aktivan iza zatvorskih rešetaka i zato se smatra jednim od mogućh Abasovih naslednika, a njegove pristalice planiraju demonstracije i parade na Zapadnoj obali u znak podrške štrajku.

Podršku je već iskazao palestinski premijer Rami Hamdalah i Palestinski nacionalni savet, zakonodavno telo PLO (Palestinske oslobodilačke organizacije).

Izraelski ministar javne bezbednosti Gilad Erdan rekao je sinoć da je štrajk vezan za unutrašnju palestinsku politiku. Hamas je upozorio izraelsku zatvorsku službu da ne povredi štrajkače i da će odlaganje ispunjenja njihovih zahteva dovesti do "eksplozije situacije u svim zatvorima", kao i da će se "zatvorenici ujediniti suočeni s onima koji mogu da povrede njih i njihovo dostojanstvo".

Očekuje da se štrajk proširi na 2.000 palestinskih zatvorenika, što je otprilike trećina zatočenih.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

700 zatvorenika u "neograničenom štrajku glađu"

Izvor: B92, 17.Apr.2017

Sedam stotina palestinskih zatvorenika u izraelskim zatvorima objavilo je početak neograničenog štrajka glađu, sudeći po saopštenju izraelske zatvorske službe...Štrajk je pokrenuo, kako se veruje, zvaničnik Fataha Marvan Barguti, ali će u njemu učestvovati i pripadnici Hamasa i Islamskog džihada,...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.